Mai mulți călugări de la Muntele Athos sunt cercetați pentru spălare de bani. E vorba de transferuri suspecte din străinătate în conturile individuale ale călugărilor. Banii provin de la oficiali de rang înalt de la Kremlin, vizați de sancțiunile Occidentului, din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit presei din Grecia, ar fi vorba de cel puțin 20 de tranzacții considerate suspecte – asta doar în ultimul an. Banii nu au ajuns în conturile conturile mănăstirilor, care în trecutul recent au primit vizite ale unor oficiali ruși de rang înalt, ci în conturile individuale ale călugărilor de la Muntele Athos.

Tranzacțiile au fost considerate suspecte, în principal pentru că au implicat sume neobișnuit de mari, de zeci sau chiar sute de mii de euro. Într-un caz, suma a depășit un milion de euro, ancheta ducând însă la concluzia că banii erau destinați finanțării unei misiuni în Africa.

Majoritatea transferurilor de bani care fac obiectul anchetei implică fonduri provenite din Rusia, de la persoane vizate de sancțiuni din cauza războiului

Potrivit sitelui Ortodox Times, unul dintre scenariile luate în calcul este că rușii bogați au ales să-și scoată banii din țară cu ajutorul călugărilor de la Muntele Athos pentru a-și salva fondurile în cazul prăbușirii instituțiilor financiare din Rusia sau al confiscării fondurilor de către Kremlin din cauza războiului.

Pe Muntele Athos, șase din cele 20 de mănăstiri susțin în mod deschis agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Autoritățile cercetează și alte transferuri suspecte, făcute de persoane din țările balcanice, în principal din Serbia, România și Bulgaria.

coral