Păstrarea unui grad ridicat de siguranță în momentul în care circulă cu mașina pe drumurile publice poate fi realizată de șoferi prin vizitele regulate la service-ul auto și prin acordarea unei atenții sporite simptomelor pe care le prezintă autovehiculul în momentul în care are o defecțiune.

Unul dintre aspectele care merită să i se acorde o atenție mai mare este sistemul de injecție, care influențează performanțele motorului și consumul de combustibil. Acest lucru se datorează în special faptului că injectoarele – componentele aflate la finalul sistemului de injecție – sunt mai predispuse la uzură și la deteriorare.

Când și de ce se defectează injectoarele?

Cauzele care duc la defectarea componentelor motorului sunt diferite. În cazul injectoarelor, cel mai des se întâmplă ca acestea să se înfunde ca urmare a utilizării unui carburant de slabă calitate, dar și ca urmare a acumulării de depuneri de calamină, din cauza turațiilor mici și a opririlor scurte și dese, specifice traficului aglomerat din marile orașe.

De aceea, în momentul în care șoferii observă că mașina începe să consume mai mult combustibil, fără a exista o explicație plauzibilă, sau că performanțele motorului au scăzut, ar trebui să ia în considerare o vizită într-un service auto. Aici, mecanicii pot descoperi că principala cauză care a dus la apariția acestor simptome este un injector defect.

Deși în această situație, majoritatea șoferilor vor susține că doresc să schimbe componenta defectă, prețul ridicat pe care îl au injectoarele și garanția că mașina va funcționa la fel ca înainte îi vor determina să aleagă serviciile de recondiționare injectoare, ale căror costuri sunt mult mai avantajoase.

În ce situații ar trebui dusă mașina în service rapid?

Există și alte simptome care ar trebui să îi determine pe șoferi să meargă cât mai repede cu mașina în service. În acest fel pot fi prevenite defecțiuni mult mai grave, care pot reprezenta un pericol și care vor necesita costuri mai mari pentru reparații.

Unele dintre aceste simptome sunt următoarele:

–       aprinderea martorului Check Engine în bord – acest martor anunță că există o defecțiune la nivelul motorului care ar trebui evaluată și remediată, una dintre defecțiuni putând fi chiar un injector defect. Dar pentru identificarea exactă a acesteia este necesară intervenția unei persoane calificate;

–       apariția mirosului și a scurgerilor de combustibil – de asemenea, mirosul de combustibil nears semnifică faptul că există o scurgere de combustibil, care poate reprezenta un pericol foarte mare, astfel că identificare sursei și cauzei acestei defecțiuni este esențială;

–       evacuarea de fum negru pe eșapament – dacă în unele cazuri, cum ar fi la motoarele diesel, fumul negru nu reprezintă un motiv de îngrijorare, în altele poate semnala ca există o defecțiune la sistemul de injecție, motiv pentru care o verificare la service-ul auto poate scăpa șoferii de griji.

În concluzie, semnalele pe care le oferă un autovehicul în momentul în care are o defecțiune sunt foarte multe și variate, în funcție de tipul și gravitatea acesteia. De aceea, o verificare amănunțită, realizată de un mecanic profesionist, este cea mai bună metodă pentru repararea mașinii. coral