Postul Paştelui 2021. Data la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, echinocţiul de primăvară şi luna plină. Iată tot ce trebuiue să știi despre Postul Paștelui 2021.

Postul Paștelui 2021 va fi în perioada 17 februarie – 3 aprilie. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi săpămâna patimilor.

Lăsatul secului de carne începe miercuri, 17 februarie. Sintagma „lăsatul secului”, este înţeleasă ca fiind sinonimă cu uscat, de post, fără grăsime.

În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paştelui, se obişnuia să se organizeze petreceri, oamenii mâncând pe săturate din mâncărurile, de care nu se mai puteau atinge în post.

În săptămâna lăsatului sec de carne, între 17-24 februarie, nu se organizează nunţi.

Postul Paștelui 2021. Ce nu trebuie să faci în această perioadă

Acest post face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.
Conform credinței populare, Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte..), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.

Postul Paștelui 2021 precede sărbătoarea Învierii Domnului

Fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor, Postul Paștelui 2021 precede sărbătoarea Învierii Domnului.

La sfârșitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care ținea până în Duminica Floriilor și Postul Paștilor (Postul pascal) care ținea o săptămână, începând cu Duminica Floriilor și încheindu-se cu Duminica Învierii Domnului.
În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a stabilit ca durata postului să fie de șapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.

În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică. Mai mult, aceștia trebuie să se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

In calendarul bizantin Postul Mare incepe in lunea de dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenusii.
Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Postul Paștelui 2021. Rugăciune de spus în Postul Mare

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

Rostește această rugăciune în Postul Paștelui 2021. coral