Anul acesta, Moșii de Iarnă 2021 sunt celebrați destul de târziu, la începutul lunii martie, când se dă de pomană pentru cei adormiți. Astfel, sâmbătă, 6 martie 2021, se va face pomenirea morților. Această sărbătoare este o tradiție a Bisericii Ortodoxe în care se face pomenirea celor adormiți.

Pentru anul în curs, Moșii de Iarnă vor fi celebrați în luna martie, și aceasta deoarece Paștele va fi abia pe 2 mai. Această sărbătoare se ține anual în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, când este și Lăsata secului de carne pentru postul Paștelui. Moșii de Iarnă vor fi anul acesta pe 6 martie și marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Moșii de Iarnă 2021, o zi în care se dă de pomană

Această sărbătoare, de pomenire a morților, este o tradiție a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor adormiți. Această zi de sâmbătă mai este cunoscută în popor și sub denumirea Moșii de iarnă sau Sâmbătă Morților. Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserica să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ și de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei plecați dintre noi se hrănesc din aburii fierturilor. De aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

O altă tradiție presupune că de Moșii de Iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”. De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

Cine este pomenit și pentru cine nu se face pomenire de Moșii de Iarnă

În această zi se pomenesc toți cei care au murit nedespărțiți de Biserică. Precizăm că orice slujba a Bisericii se săvârșeste numai pentru cei care sunt membri ai ei. Astfel, în această zi nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut față de Dumnezeu. De aceea nu pot fi pomeniți nici copiii morți nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Moșii de Iarnă sunt în ajunul duminicii lăsatului sec de carne. Totodată, o săptămână mai târziu, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți va fi lăsatul secului de brânză.

Ce se dă de pomană de Moși

Conform tradițiilor, sufletele celor adormiți vin în aceată zi pe pământ, iar credincioșii le dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele rele să îi ocolească. Acum, sufletele trecute dincolo vin în Sâmbătă Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.

De Moșii de Iarnă se dau de pomană sarmale, plăcintă, vin, colaci, colivă, fructe, dar și răcituri, toate acestea fiind însoțite de lumânări aprinse. Bătrânii spun că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a două zi trebuie să le arunci. Altfel vor veni friguri în timpul verii.

În această zi se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin două, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Foarte important, nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regula va tremură ca piftia sau va înnebuni. Așadar, e bine ca de Moșii de Iarnă 2021 să vă aduceți aminte cu drag de cei plecați dintre noi și să dați de pomană cu gândul la ei. coral