Când vine iarna în România, ce avertisment au făcut meteorologii. Potrivit acestora vom avea o istorică în care se vor înregistra temperaturi anormale pentru sezonul alb.

Conform ultimelor informaţii oferite de specialişti, ANM, iernile vor fi tot mai blânde, motivul fiind încălzirea globală.

Când vine iarna în România

Meteorologii avertizează că vor fi şi episoade cu viscol violent, specifice iernii.

„Nu se poate exclude apariţia unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute.

Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.
Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generaţiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a declarat Roxana Bojariu, specialist ANM.

Când începe iarna în România

Potrivit informaţiilor transmise de specialiştii ANM, iarna va veni pe data de 26 noiembrie, dar la munte, ninsorile apar mult mai devreme.

În Bucureşti, meteorologii ANM anunţa că prima zăpadă îşi va face apariţia în jurul datei de 8 decembrie.

România intră în iarna pandemică. Ce riscuri se vor adăuga la Covid-19

Medicii au anunțat că începând din luna noiembrie vom intra într-o iarnă pandemică, care va ține până în luna aprilie. În această perioadă va crește contagiozitatea din cauza scăderilor de temperaturi, care sunt cuprinse între 4 și 10 grade Celsius.

Pentru a înțelege fenomentul infecțiilor contagioase trebuie să privim bolile cu transmitere respiratorie din ansamblu. O persoană infectată este suma tuturor contacților pe care i-a avut în ultimele două săptămâni, iar o persoană infectată poate fi oricine din jur. Dintre toate infecțiile respiratorii, cea mai contagioasă este rujeola pentru care există vaccinul R-O-R. Virusul SARS-COV2 este mai puțîn contagios, însă din cauza faptului că nu avem un vaccin îl face mai periculos, astfel că, în sezonul rece când infecțiile contagioase se transmit mai ușor vom fi în vârful contagiozitățîi acestui virus.

”Ne apropiem de ceea ce putem numi iarna pandemică. Este acestă iarnă pe care o s-o parcurgem. Ar fi important să ne pregătim mental fiecare dintre noi pentru acest sezon. Am avut discuțîi cu pacienți care au relatat că s-au întâlnit cu o singură persoană. Dacă ne intâlnim cu o singură persoană ne intâlnim cu toate persoanele cu care acestea s-a întâlnit în ultimele 14 zile, pot să fie zeci ori sute. Dacă una nu a repect regulile, situația se modifică radical”, a declarat doctorul Emilia Popovici. coral