Telefoanele mobile au devenit din ce în ce mai scumpe, așa că trebuie să avem grijă de ele. Una dintre cele mai importante componente ale sale este bateria, iar cu atâtea jocuri și cu internetul pornit toată ziua, aceasta începe să se descarce tot mai repede, așadar, trebuie s-o protejăm. Mulți dintre noi uităm însă telefonul la încărcat toată noaptea, apoi ne întrebăm dacă nu cumva dăunează bateriei.

Cât de periculos e, de fapt, dacă îți uiți telefonul în priză toată noaptea

Ei bine, acum a venit și răspunsul mult așteptat. Cel care a făct lumină în această problemă a fost directorul unei companii din SUA cunoscută pentru recenziile despre dispozitive, potrivit digi-world.tv.

Acesta spune că acest mit a apărut în urmă cu mulți ani, pe vremea când telefoanele nu erau atât de inteligente, iar laptopurile nu erau atât de performante. Procentul de baterie oscila intre 99 % si 100 % atunci cand erau încarcate complet, iar experții spun că acest lucru se întâmpla din cauza erorilor de măsurare. Acum însă totul s-a schimbat.

”Totul se leaga de ciclul bateriei”

“Daca ai telefonul la incarcat toata noaptea, nu o sa scazi capacitatea bateriei. Totul se leaga de ciclul bateriei – cum utilizezi bateria, cat efort o pui sa depuna”, a declarat Kyle Wiens, directorul iFixit. Ciclul bateriei constă în numărul de încărcări depline pe care îl poți efectua înainte ca bateria să se degradeze vizibil.

“Smartphone-urile, asa cum sugereaza si numele, sunt inteligente. Fiecare unitate e dotata cu un cip ce previne incarcarea dupa ce a fost atinsa capacitatea de 100%. Astfel, cat timp telefonul e achizitionat de la un vanzator legitim, nu ar trebui sa existe niciun pericol in lasarea telefonului la incarcat peste noapte”, a mai declarat expertul.

În prezent, bateria unui telefon inteligent rezistă la 400 de cicluri de încărcare-descărcare, ceea ce înseamnă că un astfel de dispozitiv dă semne de oboseală după aproximativ un an și jumătate.

Așadar, dacă te-ai stresat până acum că îți strici telefonul dacă îl lași la încărcat toată noaptea, atunci experții te-au lămurit că nu este chiar așa. Cu toate acestea compania Apple avertizează utilizatorii produselor lor că bateriile se pot încinge și se degradează din cauza căldurii extreme. Una dintre cauze ar putea fi supraîncărcarea.

coral