De la decizia Curții Constituționale care a declarat nelegale izolarea și carantina, precum și spitalizarea obligatorie, sute de români au părăsit spitalele fără să se vindece, deși aveau simptome de Covid-19. Medicii specialiști atrag atenția și prezintă zilnic cazuri ale unor bolnavi care au refuzat să stea în spital și care au murit ulterior acasă.

Cum stă Clujul din punct de vedere al externărilor la cerere, în ciuda faptului că bolnavii prezintă simptome?

Până pe data de 15 iulie, potrivit datelor obținute de la Comitetul pentru Situații de Urgență care gestionează criza Covid-19 la Cluj, 15 pacienți s-au externat sau au refuzat complet spitalizarea. Din cei 15, 13 sunt din județul Cluj.

Alături de aceștia au mai părăsit spitalele Covid încă 64 de persoane nevindecate (51 de persoane din județul Cluj, iar restul din alte județe care se aflau internate la Cluj), în baza Ordinului Ministrului Sănătății 555/2020, care prevede că poți solicita externarea după 10 zile de spitalizare, cu recomandarea a de rămâne la domiciliu până la negativare. De menționat, oridnul se afla în vigoare deja atunci când carantinarea, izolarea și spitalizarea au fost declarate nelegale de CCR.

Externările se solicită în continuare și la Cluj. Unii pacienți refuză chiar internarea, deși sunt diagnosticați și prezintă simptome. „Unii vor să asculte, alții mai puțin. Din păcate nu avem ce să facem. Completează declarație pe propria răspundere și se duc acasă. Avem și persoane care refuză spitalizarea complet”, spune un medic dintr-un spital Covid din Cluj.

Recent, doctorița Violeta Briciu, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, vorbea despre eventualele externări la cerere.

„Încercăm să discutăm cu fiecare pacient în parte, să venim cu argumente medicale prin care sperăm să-i convingem să respecte izolarea, să rămână în spital. Deși unii nu prezintă simptome, ele pot apărea după 6-7 zile. Recomandarea noastră este să respecte măcar acel interval de 10 zile de stat în spital. Dacă cineva refuză spitalizarea, semnează un document pe propria răspundere. Îi întrebăm pe pacienți de familie, cu cine locuiesc, dacă au posibilitatea de a se autoizola, dacă sunt persoane vârstnice în casă. Oamenii înțeleg în mare măsură și ascultă sfaturile noastre. Dacă te externezi și nu ai un loc sigur unde să stai, pot apărea breșe și apare un risc în familie. E argumentul cel mai puternic, fiindcă contagiozitatea e crescută, riscul de infectare e ridicat. Pornim mereu de la speranța că oamenii vor înțelege, dar lucrurile pot scăpa de sub control, iar reversul ar fi un număr foarte mare de pacienți care se vor adresa spitalului. Pot cere extenare inclusiv cei cu simptome. Este un risc foarte mare.”

Potrivit informării oficiale transmisă de Grupul de Comunicare Strategică pe data de 15 iulie, din spitalele Covid din România au fost externați  2106 de pacienți la 10 zile după depistare, iar 727 de pacienți cu teste pozitive au fost externați la cerere.

coral