Administrația Domeniului Public Cluj-Napoca a cumpărat, la finalul lunii trecute, borduri și pavele din granit, pentru care va plăti peste 1,8 milioane de euro. Furnizorul, selectat în urma unei licitații, este o companie înființată, în urmă cu șapte ani, de un fost cenzor al SC Prelucrarea Cărnii Splai SA, societate care a preluat de la AVAS fosta fabrică Splai, care deținea 54.000 de metri pătrați de teren în zona Calea 13 Septembrie.

În prezent, SC Adam Stone SA, firma care va livra pavelele și bordurile la Cluj, are un asociat unic în persoana Tincăi Bălțatu, coacționară cu familia Videanu în celebra Titan Mar SA. Iar președintele Consiliului de Administrație al SC Adam Stone SA este nimeni alta decât Miorița Videanu, soția  lui Adriean Videanu – ex-ministru al Economiei, în guvernul condus de Emil Boc, relatează jurnalul.ro

Povestea reînnodării „cozilor” celor doi foști demnitari ai guvernelor din epoca Băsescu începe la data de 25 mai 2022, când Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, entitate aflată în subordinea Primăriei conduse de Emil Boc, a scos la licitație un contract vizând achiziția de produse din piatră, mai exact cumpărarea de borduri și pavele din granit. Prețul de pornire stabilit de autoritatea contractantă era de 8.877.210 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire, conform documentației întocmite cu acest prilej, era cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul oferit a cântărit 90% din criteriul de selecție a ofertei câștigătoare, iar restul de 10 procente se refereau la termenul de livrare a produselor.

Potrivit caietului de sarcini, achiziția acestor produse era necesară pentru aprovizionarea periodică cu produse din piatră, în vederea efectuării de lucrări de modernizare, reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor și a sistemului rutier de poduri de pe raza municipiului Cluj-Napoca, lucrări executate de Regia Autonomă a Domeniului Public.

Contract pe un an, finanțat de la buget

Concret, autoritatea contractantă solicita 4.000 de borduri mari din granit, cu dimensiunile 20 X 25 X 50 centimetri, 200 de metri pătrați de pavele din granit cu dimensiunile 8 X 8 X 8 centimetri, 12.000 metri pătrați de pavele fiamat cu o față cu dimensiunile 40 X 20 X 8 centimetri, 4.000 de bucăți de borduri din granit cu bizot, având dimensiunile 15 X 12 X 50 centimetri, 1.100 de metri pătrați de pavele din granit cu fiamat cu o față, având dimensiunile 49 X 24 X 8 centimetri, 500 de metri pătrați de borduri din granit fiamat cu o față cu dimensiunile 20 X 12 X 8 centimetri și 1.000 de borduri drepte din granit cu dimensiunile 50 X 27 X 8 centimetri.

Conform SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), pentru acest contract au fost înregistrate două oferte admisibile, dintre care RADP Cluj-Napoca a declarat câștigătoare oferta depusă de compania bucureșteană SC Adam Stone SA, cu care, la data de 26 iulie 2022, a încheiat contractul nr. 146/2022, în valoare finală de 7.587.200 de lei fără TVA, respectiv de 9.028.768 de lei cu TVA inclusă (1.842.605,7 euro).

Contractul are o durată de 12 luni, iar finanțarea este asigurată din fonduri bugetare.

Fondatoarea și tranzacția cu terenuri

SC Adam Stone SRL a fost înființată în data de 26 martie 2014, de persoanele fizice Emilia Florentina Tudorache și Luminița Luțu.

Aceasta din urmă este fostul cenzor al SC Prelucrarea Cărnii Splai SA, companie care a preluat de la AVAS vechea fabrică Splai, care administra o suprafață de 54.000 de metri pătrați de teren în Calea 13 Septembrie din Sectorul 5 al Capitalei.

Întâmplător sau nu, SC Adam Stone SRL are sediul social la aceeași adresă, din comuna Chiajna, Șoseaua de Centură nr. 1 Bis, ca și compania SC Theda Mar SA (fosta Titan Mar), deținută de familia fostului primar general al Capitalei și ex-ministrului Economiei din Guvernul Boc, Adriean Videanu.

De altfel, în octombrie 2019, conform unor documente de la Registrul Comerțului, Adam Stone SA se obliga să cumpere de la Theda Mar mai multe terenuri în această zonă.

Miorița Videanu, președinta CA al Adam Stone SA

Surpriza acestei afaceri vine dintr-o încheiere de la Registrul Comerțului (VEZI FACSIMIL) din data de 1 noiembrie 2021, când a avut loc o Adunare Generală a Acționarilor SC Adam Stone SA, compania care va livra granitul Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit acestui document, actualul acționar unic al companiei este o anume Tinca Bălțatu, o femeie născută în anul 1943, care apare ca acționar, alături de Adriean Videanu și de soția acestuia, Miorița Videanu, inclusiv în Theda Mar SA, fosta Titan Mar SA.

Mai mult, aceeași Tinca Bălțatu este asociată cu fiica soților Videanu, Diana Alexandra Videanu (căsătorită Bălan), într-o altă firmă, denumită SC Di-Anne Design SRL.

Interesant este că, încă din vremea fostului acționariat al SC Adam Stone SA, în 3 septembrie 2018, Miorița Videanu a fost numită administrator al acestei companii. Tot Miorița Videanu era împuternicită în octombrie 2019, de către SC Theda Mar SA, să ducă la îndeplinire procedura de vânzare a terenurilor către SC Adam Stone SA. După preluarea acțiunilor de către Tinca Bălțatu, Miorița Videanu devine președinta Consiliului de Administrație al SC Adam Stone SA, companie selectată, la finalul lunii trecute, de RADP Cluj-Napoca să livreze borduri și pavele din granit. coral