Data de 7 septembrie este o zi importantă. La această dată se respectă mai multe tradiții, în ajun de una dintre cele mai sărbători ale anului. La data de 8 septembrie sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, cunoscută din bătrâni și ca Sfânta Maria Mică.

Tradiții Ajun de Sfânta Maria
La data de 8 septembrie are loc Sfânta Maria Mică, una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Cu ocazia acestui eveniment important, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Nașterea Maicii Domnului trebuie să ne găsească pregătiți încă din ajun, de pe 7 septembrie.

Astfel, în ajunul acestei mari zile atât femeile, cât și bărbații se pregătesc de sărbătoare. Astfel, toți renunță la treburile gospodărești. Se spune că cine lucrează pe 7 septembrie și în ziua sărbătorii propriu-zise va fi urmărit de ghinion. Mai mult, femeilor li se va strica mâncarea și bărbaților care fac treburi la câmp li se vor strica utilajele.

De altfel, nu se coase, nu se spală rufe și nu este bine să ne spălăm părul. Se spune că podoapa noastră capilară va avea de suferit dacă nu ținem cont de tradiție.

Este bine să pregătim încă din ajun cele mai bune bucate, pe care să le punem pe masă în ziua de sărbătoare. De altfel, se dă și de pomană spre seară, înainte de apusul soarelui.

Sfinții 7 septembrie
Tot la această dată îi sărbătorim și pe Sfântul Mucenic Sozont şi Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, izbăvitori de neputinţe sufleteşti şi trupeşti. Cei trei sfinți au fost mari iubitori de oameni și de Dumnezeu, motiv pentru care au decis să ducă mai departe cuvântul Acestuia și au făcut voia Lui.

În data de 7 septembrie este bine să rostim această rugăciune puternică, ce ne ajută în unele dintre cele mai grele momente ale vieții noastre. Când ne simțim neputincioși, este bine să ne rugăm la sfinții care ne vor asculta cu siguranță ruga noastră.

“Sfinţilor Preacuvioşi Părinţi Simeon şi Amfilohie, primiţi a noastră rugăciune şi mijlociţi nouă mila Celui Preaînalt. Izbăviţi-ne cu rugăciunea voastră, Preacuvioşilor, de relele ce vin asupra noastră, ca neîncetat să vă lăudăm pe voi. Ştiţi neputinţa firii noastre, dar şi credinţa noastră o vedeţi şi suspinurile noastre le auziţi; nu ne lăsaţi, Sfinţilor Părinţi, când alergăm la voi.

Rugaţi-vă Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi, nevrednicii, să ierte greşelile noastre şi să ne dea dragoste curată şi putere a face tot binele spre slava Preasfântului Său nume. Ne rugăm vouă: ajutaţi-ne, Sfinţi Părinţi, că deşi am greşit din ispita celui rău, dar cu inima zdrobită la voi alergăm să ne ocrotiţi de săgeata cea ucigătoare a vrăjmaşului care răneşte de moarte sufletele noastre; izbăviţi-ne de neputinţele noastre sufleteşti şi trupeşti, mijlociţi pentru Ţara în care v-aţi născut şi v-aţi desăvârşit, ocrotiţi mănăstirea întemeiată de voi şi pe toţi creştinii care aduc slavă, mulţumită şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

coral