alendar ortodox  luni, 16 noiembrie 2020. Astăzi creștinii îl pomenesc și sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. El reprezintă unul dintre simbolurile credinței, fiind un exemplu pentru creștini întreaga sa existență.

Calendar ortodox de luni, 16 noiembrie

Luni, 16 noiembrie, creștinii-ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Matei. Așa cum spune Biblia, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, era un vameș atunci când Iisus Hristos ajungea în Capernaum. Acesta îl aude pe Dumnezeu spunandu-i ”Urmează mie!”, iar Matei, la auzul acestor vorbe, renunță la toate bunurile materiale și îl urmează pe Domnul. După cum menționează în Evanghelia sa, acesta îi face loc Domnului în casa sa mare.

Din acel moment și până când se mută la Domnul, Matei va fi numărat lângă toți ceilalți apostolo. Înzestrat cu puterea Sfântului Duh, în ziua Cincizecimii, acesta a scris Evanghelia sa, în limba evreiască. Opt ani mai târziu de la Înălțarea Mântuitorului, trimite evaluarea la evreii cei nou luminați. Ulterior, aceasta a fost tradusă în limba greacă, pentru a fi înțeleasă de câți mai mulți oameni.

După acestea, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, a făcut un ospăț la care a fost atât Iisus Hristos, cât și fariseii și păcătoșii. Atunci a fost momentul când Mântuitorul Iisus le-a dat o primă lecție. Acesta le-a spus ”Nu trebuie doctor celor sănătoși, ci bolnavilor, că n-am venit să chem la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi”.

Pe parcursul vieții sale a invatat pe oameni despre Hristos. Acesta le-a construit biserici și a săvârșit multe minuni. Sfârșitul și-l găsește prin foc, datorită celor lipsiți de credință.

Canon de rugăciune către Sfântului Apostol Matei

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

Apostole Sfinte şi Evanghelist Matei, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul 1 

Pe ucenicul Domnului şi luminătorul a toată lumea, pe Matei Apostolul, să-l lăudăm credincioşii, ca pe cel ce pe păgâni din închinarea idolilor la adevăratul Dumnezeu prin Evanghelie i-a întors. Pentru aceasta cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Apostol şi Evanghelist Matei!

Evanghelia după Matei face parte din lista Canonului Muratori și este amintită de Sfinții Părinți Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Autenticitatea acesteia a fost recunoscută de sinoadele din Laodiceea. De asemenea, Evanghelia a fost confirmată și de Sinodul ecumenic Trulan și sinodul al VII-lea. Motivul care a stat în spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii că Mesia este cel care a fost prezis de către profeți iar toate vechile profeții s-au îndeplinit odată cu venirea Mântuitorului pe Pământ, potrivit redacția.ro . coral