Cancerul de col uterin este unul din ucigasii cei mai de temut ai femeilor, fiind al 4-lea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor. La nivel mondial, anual, peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si mai mult de jumatate dintre ele se sting din cauza acestei boli nemiloase. 

In Romania, anual, se imbolnavesc de cancer de col uterin aproape 5000 de femei si sunt inregistrate aproape 2000 de decese cauzate de aceasta boala. 

Romania este tara care ocupa primul loc in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii de cancer de col uterin!

Diagnoticat in faza incipienta, cancerul de col uterin are o rata de vindecare de 90% pana la 98%. Cu toate acestea, fiind de obicei asimptomatic, cancerul de col uterin ucide aproape 50% din pacientele diagnosticate cu aceasta maladie. 

De ce ne imbolnavim de cancer de col uterin? 

Principala cauza a cancerului de col uterin este infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV – Human Papillomavirus. Infectia cu HPV, atentie, este si cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. 

Au fost depistate pana in prezent mai mult de 120 de tipuri de HPV si, surpriza, 15 dintre aceste genotipuri de HPV cauzeaza cancerul de col uterin. Ba chiar mai mult decat atat, tipurile de HPV 16 si 18 sunt responbile pentru 70% din imbolnavirile de cancer de col uterin la nivel mondial. 

ATENTIE! Nu toate tipurile de HPV cauzeaza cancer! Numeroase femei cu un sistem imunitar puternic NU dezvolta cancerul de col uterin!

HPV nu cauzeaza doar cancerul de col uterin, ci si cancerul vulvar, cancerul vaginal, cancerul anal, cancerul penian si cancerul orofaringeal. Acest virus este atat de periculos incat 8 din 10 femei, care sunt active sexual, sunt infectat cu acest virus cel putin o data de-a lungul vietii lor. 

Partea buna, daca o putem numi astfel, este ca virusul HPV cauzeaza aparitia verucilor, adica a negilor. Odata aparute aceste semne, pacientele pot lua masuri pentru prevenirea cancerului de col uterin. 

Ce alti factori cauzeaza cancerul de col uterin? 

  • Factorul genetic poate declansa cancerul de col uterin.
  • Sexul neprotejat cu parteneri diversi poate cauza cancer de col uterin;
  • Inceperea vietii sexuale foarte devreme, din adolescenta;
  • Alte boli cu transmitere sexuala cum ar fi: HIV, sifilis sau chlamydia. HIV-ul cauzeaza SIDA, iar aceasta boala slabeste atat de mult sistemul imunitar incat favorizeaza infectarea cu HPV. 
  • Obezitatea poate fi, de asemenea, un factor favorizant al cancerului de col uterin. 
  • Femeile care utilizeaza anticonceptionale multi ani se pot imbolnavi de cancer de col uterin. 
  • Femeile fumatoare sunt de doua ori mai expuse decat nefumatoarele in ceea ce priveste imbolnavirea de cancer de col uterin. 

Cum se manifesta cancerul de col uterin? ……………………………………………….

Citeste mai departe despre cancerul de col uterin – cauze, preventie, tratament 

Afla totul despre tratamentul herniilor clujtratament obezitate clujchirurgie bariatrica clujgastric sleeve clujginecologie cluj,

Vixen studio coral