Cancerul la sân, sau cancerul mamar, este o afecțiune care afectează din ce în ce mai multe persoane. Cancerul de sân are o rată extinsă a apariției, fiind unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancere. Ca orice tip de cancer, și în cazul cancerului de sân vorbim despre dezvoltarea necontrolată a unui număr mare de celule, o anomalie ce determină formarea unor ganglioni sau noduli, cei care dealtfel prevestesc apariția bolii. Cu toate acestea însă, nu orice nodul este canceros, însă este necesară examinarea clinică pentru a se putea pune un diagnostic corect.

Cancerul de san – cauze

Așa cum am spus anterior, cauzele ce determină apariția bolii au legătură cu dezvoltarea anormală aunui număr de celule. Cancerul de sân însă nu are o cauză de apariție bine determinată, drept pentru care nu se pot defini foarte clar informații demografice clasificate ca fiind de risc.
Factori de risc pentru apariția cancerului la sân
Un aspect important îl constituie cazurile de cancer la sân care apar ca urmare a unei mutații genetice moștenite de la părinți. Ereditatea joacă și ea un rol important în ceea ce privește cancerul la sân, însă incidența cazurilor de cancer mamar moștenit este relativ mică, de circa 10 %. Restul cazurilor au fost identificate pe baza factorilor ce țin de stilul de viață și chiar de nivelul hormonilor, anomaliile producându-se în special la acest nivel. Sexul persoanelor afectate este important, constatându-se un număr mai mare de afecțiuni în rândul femeilor decât în cazul bărbaților. Vârsta și eventuale episoade similare ale afecțiunii, existența unui istoric în ceea ce privește cancerul de sân, reprezintă factori de risc pe care medicul îi ia în considerare înainte de a diagnostica această afecțiune. 

Simptomele cancerului la sân

Principalul simptom după care se poate lua în considerație posibila apariție a cancerului este  apariția nodulilor. Medicii recomandă examinarea ori de câte ori există suspiciuni de orice natura și în special dacă apariția nodulilor este o problemă. Orice modificare a formei, consistenței sau a culorii sânului trebuie semnalată medicului, în vederea unui consult. De asemenea durerea este un aspect ce nu trebuie neglijat, mai ales dacă avem în vedere funcția sânului de a alăpta. Umflarea sânului, retragerea mameloanelor, iritații la nivelul pielii sau apariția de denivelări la nivelul acesteia reprezintă simptome care nu trebuie neglijate sau ignorate.

Cancerul la sân – diagnostic și tratament

Cancerul la sân poate fi evidențiat cu ajutorul screening-urilor, încă de timpuriu, înainte de apariția simptomelor bolii. Screening-ul are în vedere realizare unei mamografii (cu recurență la intervale de circa 1-2 ani, nu în sarcină sau alăptare) și RMN (testare vizuală ce permite verificarea sânilor în amănunt, test recomandat mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de apariție a bolii).
Pe lângă aceste metode de diagnostic, se recomandă auto-examinarea, prin palparea sânilor și a zonelor adiacente, astfel încât eventuale formațiuni să poată fi descoperite în timp util, sau examenul medical, care presupune examinarea de către un specialist a zonelor predispuse la apariția cancerului de sân. 
Stabilirea concretă a diagnosticului de cancer la sân se face cu ajutorul biopsiei, lucru care presupune prelevarea de probe ce vor fi analizate în laborator, pentru a afla dacă celulele sunt sau nu canceroase. 

Tratamentul se adoptă în funcție de stadiul afecțiunii și de zonele afectate. Cazul cel mai simplu este cel în care tumora este înlăturată din organism, însă există și cazuri de cancer de sân ce solicită măsuri mai drastice. Astfel, se poate ca sânul afectat să fie eliminat (sau sânii), sau pot fi îndepărtați doar ganglionii limfatici responsabili de apariția afecțiunii. 
Cancerul la sân nu este o boală simplă, de aceea o vizită la medic, de la primele simptome sau temeri se poate dovedi salvatoare. 

 

coral