Care sunt alimentele de post care conțin foarte multe calorii. Trebuie să te ferești neapărat de ele în perioada asta, în care te abții de la alimente de origine animală.

Care alimente de post conțin foarte multe calorii

Știm la ce te gândești. Țin post deci nu am cum să mă îngraș. Asta este o concepție greșită. Deși lactatele conțin, într-adevăr, un număr mare de calorii, carnea  este foarte bogată în nutrienți, fibre și fier, necesare organismului. Studiile arată că, din contră, persoanele care țin post și fac exces de produsele de patiserie care nu conțin lactate sunt cele care pun câteva kilograme în plus și dezvoltă probleme la nivelul colesterolului. În primul rând, nutriționiștii recomandă să consumăm până la doi litri de apă pe zi. De ce? E simplu. Procesul de detoxificare nu se poate realiza dacă avem un aport hidric redus, necorespunzător nevoilor organismului. Cu alte cuvinte, dacă nu ne hidratăm cum trebuie riscăm să ne intoxicăm cu propriile toxine metabolice.

„Lichidele le putem lua şi din supe sau sucuri naturale. În plus, pentru ca dieta de detoxificare să ofere beneficiile dorite asupra organismului, este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete. Proteinele ni le putem lua din nuci, alune, fistic sau migdale, pentru a mai putea echilibra necesarul zilnic”, ne explică dr. Livia Nena, bionutriţionist, conform celor de la csid.ro

De ce alimente trebuie să te ferești

Alimentele pe care le consumăm în perioada Postului trebuie să aibă puține calorii. De obicei, când oamenii renunță la carne și lactate, au tendința să se îndrepte către alimente care conțin foarte mult zahăr, precum gemul și dulceața. Zahărul este nociv pentru organism, atunci când este consumat în exces. La fel, românii dau iama în zacuștile îmbibate în ulei sau mănâncă prea multă halva, care conține între 564 și 584 de kilocalorii per suta de grame.

Alimentele de care trebuie să ne ferim, așadar, în această perioadă sunt: pastele, pâinea, uleiul, zahărul, zacusca, nucile și alunele. Consumate în exces, acestea ne vor aduce multe kilograme în plus în perioada Crăciunului. De asemenea, dr. bionutriționist Livia Nenea ne spune să avem grijă în perioada în care ținem post să nu exagerăm cu porțiile de mâncare. Tot ea atrage atenția asupra persoanelor care pot sau nu pot ține post. Printre ele enumerăm copiii, bolnavii cronici și femeile însărcinate, care au nevoie de o cantitate mai mare de proteine decât restul persoanelor.

„Proteina vegetală este sănătoasă, dar pentru ca organismul să primească doza zilnică necesară trebuie să mâncăm mai mult. O porţie de piept de pui conţine aceeaşi cantitate de proteine ca şi o jumătate de kilogram de alune. Copiii sunt în plin proces de dezvoltare. Organismul lor are nevoie, zilnic, de proteină animală, luată din produse lactate sau ouă. În perioada sarcinii, femeia are nevoie de o cantitate mai mare de proteine decât în mod normal”, a declarat dr. Livia Nena, potrivit csid.ro

coral