Cu toate că ENGIE și EON reprezintă principalii furnizori de gaze din România, au apărut zeci de furnizori care pot deveni o concurență serioasă. Astfel, clujenii pot alege să beneficieze de serviciile a 10 furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor actuali ai ENGIE sub prețul ofertat de acesta și 16 furnizori care oferă gaze naturale sub prețul pe care-l oferă EON la consumatorii săi actuali, anunță Hotnews.ro.

Vă reamintim că începând cu data de 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai reglementa prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici, acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

Până la 30 de iunie 2020, clujenii pot opta pentru oferta cea mai avantajoasă prezentată de un furnizor de gaze naturale și să semneze un contract cu acesta.

Modalitățile de încheiere a contractului cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, sunt următoarele:

· acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

· solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

· selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

„Clienții pot efectua o analiză comparativă a ofertelor”

„Chiar dacă există oferte cu până la 14% mai mici decât ofertele marilor furnizori, din cauza faptului că majoritatea consumatorilor casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea și a mesajelor autorităților care justifică practicarea de prețuri incorecte pentru populație a actualilor furnizori, numărul celor care au contractat / accesat aceste oferte este extrem de mic”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță pentru Hotnews.ro.

Clienții pot efectua o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață accesând aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn.

După adăugarea criteriilor de selecție, se vor afișa oferte din partea mai multor furnizori din zona domiciliului clientului. Costul final al serviciului de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh. coral