Un elev s-a ales cu o pedeapsă din partea judecătorilor după ce a fost acuzat de comiterea unui jaf. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași i-au aplicat lui Cătălin Constantin C. măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 3 luni pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. De asemenea, elevul a fost obligat la plata sumei de 3.000 de lei către victima jafului. Anchetatorii spun că individul a pus ochii pe telefonul mobil al unei tinere, incidentul având loc în cartierul Tătărași

Un caz șocant a avut loc recent în Iași! O tânără a fost jefuită în plină stradă de un elev. Incidentul s-a petrecut într-un cartier liniștit al orașului. Însă, acum, a venit „nota de plată” pentru elevul respectiv. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au aplicat în cazul lui Cătălin Constantin C. măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 3 luni pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.

„Instanța admite acțiunea formulată de partea civila Roxana P. Obligă inculpatul la plata sumei de 3.000 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, pentru prejudiciul material cauzat prin săvârșirea infracțiunii”, au precizat recent judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Elevul, acuzat că a tâlhărit-o pe victimă luându-i telefonul mobil

Procesul elevului Cătălin Constantin C. a început pe 18 ianuarie 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis pe acesta în judecată sub acuzația de tâlhărie. Tânărul, acum în vârstă de 19 ani, a intrat în vizorul anchetatorilor ieșeni în urmă cu 3 ani, pe când avea doar 16 ani, adică era minor.

„Pe data de 12 decembrie 2018, în jurul orei 13:30, în timp ce se afla în municipiul Iași, prin întrebuințarea de violențe, i-a sustras persoanei vătămate un telefon mobil marca Samsung Galaxy Note 8, cauzându-i un prejudiciu în sumă de 3.000 de lei”, au afirmat oamenii legii.

Ieșeanul, la un pas de a fi accidentat de un taxi

Anchetatorii ieșeni au adăugat că, în dimineața zilei de 12 decembrie 2018, elevul Cătălin Constantin C. s-a întâlnit, în jurul orei 7:10, în zona Copou-Agronomie, cu 5 cunoscuți. După ce au stat la un bar și s-au mai plimbat prin zonă, toți 6 s-au deplasat până în zona Gării, unde doi dintre cunoscuții elevului voiau să scoată un telefon mobil de la o casă de amanet, telefon ce fusese furat cu o zi în urmă și amanetat.

„Întrucât cei doi nu au reușit să recupereze telefonul mobil, în jurul orei 12:00 – 12:30, aceștia au plecat, inculpatul deplasându-se împreună cu 3 martori, cu un tramvai, până în cartierul Tătărași, de aici continuându-și plimbarea pe jos. În apropierea unei intersecții, inculpatul a observat-o pe persoana vătămată vorbind la telefon și a luat hotărârea de a i-l sustrage. Rămas în urma grupului, inculpatul s-a apropiat de aceasta la momentul terminării convorbirii și a apucat telefonul cu o mână, nereușind să îl sustragă, însă, întrucât persoana vătămată l-a ținut strâns în mână. Ca urmare, inculpatul a continuat să tragă de telefon până când husa în care acesta se afla s-a desfăcut și, astfel, a reușit să îl ia din mâna persoanei vătămate, fugind apoi de la locul săvârșirii faptei.

În momentul în care a traversat strada, inculpatul a fost aproape de a fi accidentat de un taxi, care a frânat puternic. Persoana vătămată s-a îndreptat în direcția de deplasare a martorilor care, însă, au fost opriți de un bărbat care l-a prins pe inculpat de gât și i-a cerut să îi dea telefonul. Inculpatul a aruncat telefonul pe jos, acesta fiind luat de către persoana respectivă, care, după aceasta, a plecat. După ce inculpatul a fost deposedat de telefon, acesta, împreună cu cei 2 martori, a plecat spre zona centrală a orașului, iar un alt martor a rămas în stația de tramvai, unde a fost găsit și reținut de către persoana vătămată”, au adăugat procurorii ieșeni.

Minorul ieșean a recunoscut totul la audieri

La scurt timp după producerea jafului, fostul elev Cătălin Constantin C. a fost identificat de polițiști. Minorul a fost săltat și dus la audieri. Individul a recunoscut comiterea faptei. El a spus că, în acea perioadă, își dorea bani de buzunar, iar în momentul în care prietenii îi propuneau să sustragă bunuri de la diverse persoane nu a ezitat, neînțelegând consecințele faptelor sale.

„Știu că mai sunt cercetat într-o altă cauză similară, în care victima este un copil. Am folosit aceeași metodă. Primul pas este să întreb persoana vizată cât este ceasul, după care mă lupt pentru a-i smulge telefonul din mână și fug”, a relatat ieșeanul la audieri.

Anchetatorii au constatat că minorul avea o fire influențabilă și frustrările morale și materiale și-au pus amprenta și asupra evoluției școlare. Astfel, ieșeanul a absolvit 8 clase la Școala Gimnazială Trifești, abandonând școala în clasa a IX-a, ca urmare a absențelor și a randamentului școlar extrem de scăzut. Intenția sa era de a finaliza, totuși, 10 clase, pentru a obține o calificare. coral