Potrivit legii, toți conducătorii de autovehiculele care circulă pe străzile țării noastre  sunt obligați să plătească rovinieta. Acestă taxă de drum este cunoscută în țara noastră ca rovinietă. De asemenea, sancțiunile pentru neachitarea acesteia sunt diferă în funcție de mașina condusă.

Ce amendă primești pentru neplata vinietei în funcție de mașină

După cum vă spuneam mai sus, potrivit legii din România, dacă un conducător auto, care este găsit circulând pe drumurile țării noastre cu o mașină cu rovinieta neplătită poate fi amendat de maxim 12 ori pe parcursul unui an. Mai exact, o dată pe lună.

Peste tot în România sunt instalate unele camere video, special pentru a-i prinde pe cei care circulă cu rovinieta neplătită. În cazul în care, un șofer este surprins de acestea, circulând pe drumurile publice cu un autoturism fără vinietă, acesta va fi sancționat potrivit legii. În funcție de tonajul vehiculului, acesta va fi amendat cu sume între 250 și 4.500 de lei.

Amenzi pentru vinieta neplătită

În continuare, noi vă arătăm ce sancțiuni pot primi conducătorii auto în funcție de autovehiculul pe care îl conduc pe drumurile publice din România. Așadar, acestea vor fi:

Pentru autoturisme, amenzile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei;

Amenzile pentru vehiculele de transport marfă sub 3,5 tone sunt între 750 și 1.250 de lei;

Pe de altă parte, pentru vehiculele de transport marfă între 3,5 tone și 7,5 tone și vehiculele de transport persoane care are între 9 și 23 de locuri pe scaune (aici fiind inclus și șoferul) amenzile vor fi cuprinse între 1.250 și 1.750 de lei;

Iar vehiculele de transport marfa 7,5 tone – 12,00 tone și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.750 – 2.250 lei;

Totodată, pentru vehiculele de transport marfă peste 12,01 tone, cu maximum trei axe fără vinietă, conducătorii auto vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.750 și 3.000 de lei;

Cele mai mari amenzi între 3.000 și 4.500 de lei sunt pentru vehiculele de transport marfă de peste 12, 01 tone, care au minim patru axe.

Ce prețuri au vinietele în România

De asemenea aceste taxe sunt diferite în funcție de perioada de valabilitate. Conducătorul autovehiculului poate cumpăra o vinietă pentru o perioadă cuprinsă între 7 zile și maxim 12 luni. Prețurile acestora sunt:

Pentru 7 zile un conducător auto va plăti 14 lei;

Pentru 30 de zile, prețul unei viniete este de 32,67 delei;

Pentru o perioadă de 90 de zile 60,66 de lei;

Iar pentru un an de zile, prețul vinietei este de 130,66 de lei.

Toți conducătorii de vehicule trebuie să plătească această taxă de drum. Vinieta a fost aplicată pentru prima oară în urmă cu aproximativ 18 ani.

Camerele mobile pentru verificarea vinietei

Unele dintre punctele de verificare a rovinietei sunt mobile. În privința camerelor mobile, acestea acoperă tot teritoriul României, pe sectoarele de drum în care nu sunt camere video fixe.

Acestea pot fi găsite pe sectoarele de drumuri naționale, pe care conducătorii autovehiculelor le pot folosi ca rute ocolitoare ale punctelor fixe de control, sau pe drumurile pe care se înregistrează un trafic rutier mai redus, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare. coral