Propolisul este un amestec de substanţe de consistenţa răşinii, ce se culeg de pe cel puţin 20 de specii de arbori. Pe lângă faptul că este o adevărată barieră de protecţie pentru stup, propolisul este și una din cele mai puternice arme în terapia naturistă. Iată ce beneficii are propolisul.

Ce beneficii are propolisul

Propolisul este un „cocktail” de substanţe benefice, adunat din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, a sălciilor, a mestecenilor, a castanilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. El a fost denumit aşa de cître greci care, observând cum îşi construiesc albinele stupul, au concluzionat că această substanţă joacă un rol esențial în procesul de apărare împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate.

Remediu important în medicina naturistă din România, propolisul se găseşte uşor la apicultori, fie brut, sub formă de bulgăraşi maronii, fie lichid, ca tinctură alcoolizată. Propolisul brut de bună calitate are un miros specific (dulceag-amărui) foarte puternic, precum şi prin lipsa de luciu. Cel lucios are foarte multă ceară în el, lucru care îi diminuează din proprietăți.

Studiile moderne cu privire la proprietățile propolisului i-au uimit chiar și pe oamenii de ştiinţă. Aceștia au descoperit că distruge nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și 30 de tipuri de virusuri. Iar proprietăţile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienţa sa fiind demonstrată la peste 200 de afecţiuni. Iată ce beneficii are propolisul.

Propolisul, alimentul minune care distruge 30 de tipuri de virusuri

Conform unui studiu realizat în Germania, s-a demonstrat că în cazul pacienților care iau 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infecţie cu virusul gripal scade cu până la 40%. Totodată, la majoritatea pacienţilor trataţi astfel cu propolis, timpul de vindecare scade la 3-4 zile, faţă de 6-7 zile.

Așadar, propolisul este un antibiotic natural excelent, care acţionează progresiv împiedicând dezvoltarea bacteriilor, refăcând ţesuturile lezate de către acestea și favorizând eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Astfel, este benefic în ameliorarea bolilor respiratorii cu secreţii abundente şi a bronşitelor. În acelaşi timp, tinctura de propolis, combinată cu o linguriţă de miere, dimineaţa pe stomacul gol, te poate scăpa simptomele deranjante ale colitei de fermentaţie şi de putrefacţie.

Substanţele antioxidante regăsite în propolis au efecte benefice și în tratarea asteniei. Acestea au efecte tonice nervoase, împiedicând degradarea vitaminelor esenţiale pentru organism (vitamina C) şi echilibrând nivelul hormonal. De câștigat are și sistemul imunitar, demonstrându-se că propolisul administrat sistematic crește producţia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, lucru care conduce la o mai mare rezistență la infecții.

De asemenea, administrarea zilnică a propolisului previne hipertensiunea şi tulburările de ritm cardiac, normalizând în acelaşi timp și cantitatea de colesterol din sânge şi având rol în refacerea elasticităţii vaselor de sânge.

Extern, propolisul este eficient în ameliorarea simptomelor herpesului (tinctură pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi), ale arsurilor (tinctură – pentru arsurile grave, şi unguent de propolis şi tătăneasă – pentru arsurile uşoare), ale eczemelor (aplicarea de comprese cu tinctură sau unguent de 2-3 ori pe zi), coşurilor, punctelor negre şi a furunculelor (tinctură aplicată pe zona afectată), îmbunătăţirea simptomelor de ulcer varicos de gambă (tinctură şi unguent de propolis pe zona ulcerată). coral