Raed Arafat a declarat ca pandemia de coronavirus este o situatie pe care nimeni nu are cum sa o controleze 100%, dar raspandirea ei poate fi limitata. „Pantofii sunt scosi la intrare, ii tin in casa, in apartament, dar la intrare. Am scos hainele de afara.

Am un gel pe baza de alcool pe care-l folosesc dupa ce ma spal pe maini. De regula, camasa si hainele merg la spalat. Oricum, virusul nu se ia de pe haina, decat daca cineva a stranutat pe tine.

Chiar daca ajunge pe haine, tot o sa moara. Se ia mai ales de pe suprafete sau daca cineva a tusit sau stranutat spre tine. Se ia daca eu tusesc sau stranut in palma si pun mana pe o suprafata si peste cateva ore vine altcineva si pune mana pe respectiva suprafata apoi pune mana pe fata.” a spus Raed Arafat, la A3.

Seful DSU a amintit ca atunci cand a fost SARS, s-au infectat persoanele de la un anumit etaj dintr-un hotel. Dupa ancheta, s-a constatat ca una dintre persoanele infectate a apasat pe butonul de la etajul respectiv. Cei care s-au infectat ulterior sunt cei care au apasat pe buton dupa respectiva persoana infectata.

Raed Arafat a mai spus ca e foarte corect sa apesi pe butonul din lift cu un servetel sau cu cheia. Totodata, seful DSU a mai precizat ca telefonul trebuie dezinfectat, fructele trebuie spalate, pentru ca nu exista riscul sa iei de pe fruct, insa exista riscul sa iei de pe ambalaje, daca a pus mana pe ele anterior cineva infectat.

Seful DSU este de parere ca numarul mic de cazuri de infectare cu coronavirus pe teritoriul Romaniei reprezinta o portita pentru a actiona corect si pentru a opri raspandirea virusului. „Avem un pic de timp sa actionam corect”, a completat Raed Arafat.
Nu se stie cat va dura acesta pandemie

„Saptamani sigur va mai dura, poate doua luni, poate o luna jumate, poate mai mult, poate mai putin. Nimeni nu stie, lumea trebuie sa se pregateasca psihologic.”, a mai spus seful Directiei pentru Situatii de Urgenta.

Trei decese au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei ale unor pacienti infectati cu noul tip de coronavirus, barbatul cu cancer in faza terminala internat la Craiova, al carui deces a fost deja anuntat, un barbat de 74 de ani care avea o boala cronica si se afla in programul de dializa, internat la Spitalul ”Victor Babes” din Capitala si un barbat de 70 din Neamt care avea si alte afectiuni, omul de afaceri Vasile Ouatu.

Alte 66 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 9 ani si 74 ani. au fost diagnosticate cu COVID-19, numarul total al imbolnavirilor ajungand la 433, 64 de persoane fiind declarate vindecate. Opt cetateni romani aflati in strainatate au decedat in urma infectarii cu coronavirus. Au fost deschise 129 de dosare penale, pentru zadarnicirea combaterii bolilor si au fost aplicate 520 de sanctiuni contraventionale.

coral