Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, care a refuzat să sufle în etilotest „din motive medicale”, doar ca apoi să se stabilească faptul că era băut, este din data de 15 ianuarie un tânăr pensioar, acesta cerându-se la pensie la vârsta de 51 de ani.

Din câte se pare, Dorel Florian Fodorean urma să fie oricum schimbat din funcție în urma cercetării disciplinare, după ce a fost prins băut la volan.

„Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, este pensionar începând cu data de 15 ianuarie, și-a depus actele de pensionare după ce a fost prins băut la volan și i s-a suspendat permisul de conducere. Dosarul său penal este, încă, în lucru, iar când se va întoarce de la procuror, se va lua măsura sancționării contravenționale. Oricum, după incident, urma să fie schimbat din funcție, deoarece, prin gestul său, a adus atingere uniformei de polițist și a afectat imaginea Poliției”, afirmau surse din interiorul poliției Câmpia Turziii.

Coincidență sau nu, tot la vârsta 51 de ani s-a pensionat la finele anului trecut și Nicolae Mitrea, șeful demis al Poliției Caracal, după ce acesta a făcut o solicitare să iasă din câmpul muncii. Pensia polițistului va fi de 12.000 de lei, deși a fost considerat vinovat pentru cum s-a acționat în cazul crimei.

„Așa-zisele demisii se dovedesc a fi praf în ochi. Aflăm la o săptămână după cazul care a zguduit România că unul din responsabilii proastei gestionări de situație și-a depus cererea de pensionare. Șeful poliției Caracal, Nicolae Mirea, în vârstă de 51 de ani, s-a hotărât să îngroașe rândurile pensionarilor speciali și să nu mai aștepte procedurile de destituire, deși acestea erau anunțate. Astfel, omul care nu își reproșează nimic în cazul Alexandrei va ieși la pensie de pe poziția înaltă pe care o ocupă și va încasa din banii contribuabililor pe care nu a reușit să îi protejeze o suma de aproximativ 12.000 de lei, pe lună", anunța la acel oment deputatul USR Claudiu Năsui despre pensionarea șefului poliției Caracal.

Nicole Mirea, seful politiei Caracal, pensie de 12.000 lei dupa ce a fost demis pentru incompetenta

Potrivit legii 179/2004, care reglementează pensiile polițiștilor, au dreptul la pensie de serviciu anticipată polițiștii în activitate care îndeplinesc condițiile de vechime în serviciu și se află în una dintre următoarele situații:

a) au împlinit vârsta de 50 de ani și încetează raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități de poliție, a reducerii unor posturi de natura celor ocupate de polițiștii respectivi, precum și pentru alte nevoi ale Ministerului Administrației și Internelor și nu sunt posibilități pentru a fi încadrați în alte funcții similare în aceeași unitate sau în alte unități de poliție;

b) încetează raporturile de serviciu ca urmare a pierderii capacității de muncă, dovedită cu acte eliberate de comisia de expertiză medico-militară.

Potrivit surselor BZC, u șef de poliție poate beneficia, la pensie, de un venit în jurul sumelor de 7000-8000 de lei, el putând alege șase luni din ultimii cinci ani ca luni de raportare, după care să i se calculeze pensia în proporție de 85% din salariul net. La toate aceastea se mai adaugă un venit pentru activități de merit, sporuri de muncă în zilele de sâmbătă și duminică plus în zilele sărbători legale, astfel încât un scenariu în care fostul șef al poliției Câmpia Turzii să câștige, la pensie, undeva în jurul sumei de 10-12 mii de lei pe lună nu este deloc neplauzibil. 

De la data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut din România este de 2230 lei, astfel încât, un pensionar precum Dorel Florian Fodorean va câștiga, pe lună, echivalentul salariior a 5-6 adulți integrați în muncă. 

Dorel Florian Fodorean a fost oprit în 9 ianuarie în trafic, dar a refuzat să sufle în etilotest „din motive medicale”. Ulterior, rezultatele analizelor de laborator au indicat o îmbibație alcoolică sub 0,80 mg/l alcool pur în sânge, sub limita prevăzută de Codul penal ca fiind infracțiune.

Fodorean are 51 de ani și lucrează în sistem din anul 1990. A fost numit pe funcția de șef al Poliției municipiului Câmpia Turzii în anul 2017. coral