Amigdalectomia sau operația de scoatere a amigdalelor, reprezintă o intervenție chirurgicală care are ca scop reducerea problemelor care apar deseori în zona gâtului, mai precis în zona amigdalelor. Durerea în gât frecventă, dificultatea la înghițire și amigdalele inflamate pot da mari bătăi de cap pacienților. Din acest motiv, deseori apare în discuție necesitatea realizării unei intervenții chirurgicale și anume operația de scoatere a amigdalelor. 

Care sunt simptomele amigdalitei?

Boala provocată de către inflamarea amigdalelor se numește amigdalită. Amigdalita poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, atunci când infecția este prezentă, iar dintre simptomele sale putem enumera: gâtul iritat, dureros, cu dificultăți la înghițire, erupții cutanate și febră, ganglioni inflamați și dureroși, pete albe în zona amigdalelor, ragușeală și tuse. În general amigdalita se tratează după ce un medic specialist efectuează un control amănunțit al zonei. Totuși, dacă inflamarea amigdalelor este frecventă, medicul cu specializare ORL poate sugera realizarea unei operații de scoatere a amigdalelor.

Ce presupune tratarea amigdalelor prin intervenție chirurgicală?

Din punct de vedere medicamentos schema pentru tratarea amigdalitei este destul de simplă și implică doar anumite variațiuni, în funcție de gravitatea sau de evoluția bolii. Chirurgical însă, vorbim despre extirparea amigdalelor, despre scoaterea acestora, astfel încât îmbolnăvirile să nu se mai producă atât de des.

Metodele de tratare a amigdalelor pe cale chirurgicală au evoluat în ultimii ani, drept pentru care teama pacienților de intervenție ar trebui să scadă, locul acesteia fiind luat de încrederea în medici și în tehnicile noi de îndepărtare a amigdalelor.

Principiul intervenției este relativ simplu și presupune îndepărtarea unui organ care nu are capacitatea de a se proteja împotriva îmbolnăvirii, ci din contră este expus acestora. Absența sa din organism reduce riscul îmbolnăvirilor, dar și al complicațiilor adiacente și tocmai de aceea de multe ori medicii specialiști recomandă intervenția, în scopul prevenției. Amigdalele în mod normal au rolul de a funcționa ca barieră, astfel încât infecțiile sau afecțiunile tractului respirator să fie blocate. Când însă îmbolnăvirile sunt repetate, chiar de mai multe ori într-un an, este nevoie de un consult ORL pentru a se lua cea mai potrivită decizie în vederea tratării (medicamentos sau chirurgical).

Este de reținut faptul că de cele mai multe ori se optează pentru tratarea amigdalelor pe bază de medicamente, deoarece se încearcă evitarea extirpării amigdalelor, însă atunci când acest lucru este necesar, operația nu poate fi amânată. Operația poate fi totală, sau parțială, în funcție de decizia medicului specialist, bazată pe analize și examinare medicală. 

Recuperarea după operația de amigdale

Intervenția în sine este dureroasă, iar zona ulterior intervenției va avea o sensibilitate destul de mare. Din acest motiv, recuperarea poate dupa între 7 și 14 zile, în funcție de evoluția personală a fiecărui pacient. Este nevoie ca în primele zile pacientul să poată fi monitorizat, tocmai pentru a vedea evoluția operației și pentru a preîntâmpina eventuale probleme (infecții, inflamări).

 

 

  coral