O romanca menajera in Italia a strans gunoiul din fata usii unui pensionar din Roma iar acum risca sa fie amendata.

Criza gunoiului din capitala Italiei, sufocata de muntii de gunoaie care troneaza pe strazi, a luat proportii absurde. O dovedeste cazul unei romance care exasperata de gunoi a luat masuri, dar risca sa fie sanctionata.

Saptamana trecuta, pe 2 iulie, Gabriela, o menajera romanca de 34 de ani, stabilita in Roma de la 18 ani, si-a pus manusi, o masca de protectie, a luat o matura si a inceput sa faca curatenie in strada. Gabriela lucreaza pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier din nordul Romei. Locuieste tot acolo si nu mai suporta gunoiul din strada.

„A ajuns gunoiul in fata usii de la intrare, gata, asa nu se mai poate. La Bucuresti n-am vazut asa ceva” le-a spus ea celor de la Corriere della Sera. In doua ore a selectat gunoaiele si a spalat si asfaltul. Acum risca o sanctiune pentru ca a udat solul public, sustine ziarul italian.

”Este culmea” a reactionat ea, comparand situatia din Italia cu Romania. ”Daca oamenii ar fi mai atenti nu am ajunge in aceasta situatie. Tin la Italia. Nu stiu a cui este vina si nu inteleg politica.”

Criza gunoiului din Roma, explicata

Autoritatile nu mai stiu unde sa depoziteze gunoiul, iar situatia a devenit de-a dreptul irespirabila in ultimele saptamani de cand a venit canicula. Locuitorii Romei au ajuns la limita rabdarii. Sufocati de gunoaie, oamenii se tem ca se vor imbolnavi. Problema este una mai veche, dar in ciuda numeroaselor revolte ale oamenilor, pe strazile capitalei italienie nu se vad mari schimbari.

“Noaptea nu pot iesi din casa pentru ca afara miroase ingrozitor. Nu poti sa iti plimbi cainele pe trotuar, trebuie sa mergi doar pe sosea. Zilele trecute am vazut trecand un soarece. O sa ne imbolnavim de holera. E rusinos!” a marturisit un localnic.

“Am devenit o tara din lumea a treia sau a patra, dupa parerea mea. Nu exista solutii, si nu inteleg de ce. Doamna Raggi (n.red primarul Romei) ar trebui sa vina aici din cand in cand, pentru ca la ea in cartier, acolo unde si eu am locuit, totul e in regula” a reactionat un localnic.

In 2013, autoritatile au decis inchiderea gropii de gunoi de la Malagrotta, care prelua o mare parte din gunoiul italienilor si al turistilor, insa de atunci nu au gasit niciun alt depozit care sa preia deseurile.

Toate incercarile oficialilor de a gasi alte zone de depozitare s-au lovit de protestele agricultorilor si ale organizatiilor neguvernamentale. Problema a devenit si mai grava, odata cu valul de canicula care s-a abatut peste Europa. Localnicii si turistii risca sa fie infectati cu diverse bacterii periculoase.

“Cateodata oamenii sunt atat de exasperati de mirosurile neplacute, incat cred ca o solutie e sa dai foc gunoiului. Acest lucru este foarte periculos. Poate fi periculos pentru cei care sufera de astm. In plus, arderea gunoiului poate degaja dioxina, care este un factor de risc pentru cancer”, a explicat Roberto Volpe, medic.

Insa autoritatile nu sunt tocmai optimiste. “Niciun plan nu poate rezolva intr-un an o problema care s-a agravat dupa o gestionare gresita care a durat 60 de ani. Sa spunem adevarul: noi cetatenii suntem oameni, iar aceasta situatie dificila va fi rezolvata intr-un timp mai indelungat”, a spus Marco Cacciatore, presedintele comisiei locale de mediu.

La inceputul lunii iunie, primaria Romei a anuntat ca ii va amenda pe turistii necivilizati. Acestia nu mai au voie sa faca baie in fantanile din oras si trebuie sa pastreze curatenia in jurul monumentelor. Daca nu, vor fi sanctionati de politisti cu cateva sute de euro. coral