In data de 8 noiembrie, in fiecare an, crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc una dintre cele mai importante zile din calendar: Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil. Acestia sunt considerati conducatorii cetelor de ingeri in Cer, dar si cei care conduc sufletele spre Rai.

Ce sa faci de Sfintii Mihai si Gavriil ca sa iti mearga bine tot restul anului

Sfintii Mihail si Gavriil se numara printre cei mai importanti sfinti din calendarul ortodox, asadar trebuie cinstiti asa cum se cuvine. Arhanghelul Gavriil este cel care le-a adus lui Ioachim si Anei vestea zamislirii Fecioarei Maria, asa ca este considerat un inger care aduce vesti bune atunci cand avem nevoie de ele. Arhanghelul Mihai este cel care detine cheile Raiului. Se spune ca acest inger sta la picioarele oamenilor bolnavi daca acesti vor trai in continuare, sau la capul lor daca isi vor da sufletul.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci astazi este sa aprinzi lumanari attt pentru cei vii, cat si pentru cei trecuti in nefiinta. De asemenea in aceast zi nu este indicat sa faci treaba in gospodarie sau curatenie in casa, pentru ca este mare pacat. Este o zi care trebuie cinstita doar prin rugaciune si odihna. Nu se face nici mancare si nici nu se spala rufe.

In cele mai multe zone din tara azi se amesteca berbecii cu oile, iar femeile fac o turta care este aruncata intre oi pentru a afla daca oile vor fata fara probleme in acel an. Daca turta cade cu fata in sus este semn bun.

Se da astazi de pomana pentru cei care nu mai sunt printre noi. Este bine sa pregatiti coliva de grau, colaci impletiti sau placinte. Este foarte important ca bunatatile date de pomana sa fie pregatite in casa, chiar de voi. Alaturi se da si vin sau untdelemn.

coral