Apple a făcut un mare pariu cu gama iPhone 14: a oferit cele mai mari upgrade-uri modelelor Pro pentru a crește diferențierea și a sperat că prețurile vor menține vânzările modelelor standard. Nu a funcționat.

Un număr tot mai mare de rapoarte din industrie susțin acum că vânzările modelelor iPhone 14 și iPhone 14 Plus sunt sub așteptări. Acesta din urmă, primul iPhone cu ecran mare accesibil din istorie al Apple, se pare că se vinde în volume mai mici decât iPhone SE3 și iPhone 13 Mini. Apple a anulat modelul Mini în favoarea modelului Plus din cauza vânzărilor slabe. Ar fi trebuit Apple să-l păstreze? Este evident că iPhone 13 Mini se vinde mai bine.

Alte rapoarte oferă o imagine și mai sumbră. Digitimes susține că partenerilor lanțului de aprovizionare al Apple li s-a ordonat să reducă producția de iPhone 14 Plus cu 40%. The Information merge chiar mai departe, spunând că producția de iPhone 14 Plus a fost oprită temporar "în timp ce echipa sa de achiziții reevaluează cererea pentru acest produs". Sursele sale spun că doi furnizori pentru acest model au fost sfătuiți să reducă producția cu 70% și, respectiv, 90%.

Salvarea pentru Apple până acum a fost reprezentată de vânzările de iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Bloomberg descrie vânzările ambelor modele ca fiind "robuste", iar Kuo raportează că Apple a schimbat "liniile de producție ale iPhone 14 cu modelele iPhone 14 Pro, ceea ce va contribui la îmbunătățirea mixului de produse Apple/iPhone ASP în 4T22".

Problema este că acest lucru este nesustenabil. Dezvoltând articolul său despre vânzările de iPhone 14 Plus, reporterul Wayne Ma de la The Information a explicat că "deși cel puțin un furnizor a primit, de asemenea, indicații să mărească producția de piese pentru iPhone 14 Pro și Pro Max, aceasta este nesemnificativă în comparație cu aceeași cantitate de piese pentru unitățile pe care le taie pentru iPhone 14 Plus".

Există, de asemenea, o problemă de valoare aici. Împreună cu creșterea prețurilor, prețurile de schimb ale iPhone 14 scad de două ori mai repede decât cele ale modelelor iPhone 13 sau 13 Mini, ceea ce riscă să submineze așa-numita "taxă Apple" ca fiind un preț care merită plătit. Dacă adăugăm hiperinflația la nivel mondial, spirala prețurilor la energie și o criză a costului vieții pe mai multe piețe cheie, atunci să ne bazăm pe modelele Pro este un pariu.

În ciuda acestui fapt, Apple are încă mult timp de partea sa. Pe o piață în contracție, Apple rămâne singurul producător de smartphone-uri cu o creștere pozitivă – cel puțin deocamdată.

Cererea este mai mare pentru modelele Pro și Pro Max

Un nou raport arată că timpii de așteptare pentru iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max au crescut, deoarece cererea este probabil mai mare decât producția. Într-o notă adresată investitorilor, văzută de AppleInsider, analistul David Vogt de la banca de investiții UBS a examinat timpii de așteptare pentru linia de smartphone-uri Pro de la Apple folosind date care urmăresc disponibilitatea iPhone în 30 de țări.

În SUA, timpii de așteptare pentru iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro au crescut cu 5 până la 25 de zile fiecare. UBS a capturat datele înainte de recentele blocaje din China, care ar putea avea un impact asupra producției. Vogt atribuie creșterea timpilor de așteptare forței de vânzare a vârfurilor de gamă în septembrie, care a depășit așteptările.

Rata de vânzare măsoară cantitatea de stocuri vândute într-un anumit interval de timp în raport cu cantitatea de stocuri primite în aceeași perioadă. Aceasta estimează cât de repede o companie își poate vinde stocurile și încasa venituri. Se crede că rata de vânzare pentru iPhone-urile din septembrie este cu 3% mai mare de la an la an, în timp ce ratele pentru modelele Pro au fost cu 50% mai mari decât cele pentru modelele iPhone 13 Pro din 2021. Lansarea timpurie a gamei iPhone 14 a contribuit probabil, deși cererea a fost, de asemenea, mai mare de la an la an, conform AppleInsider.

Potrivit celor mai recente date de la UBS, timpii de așteptare au crescut, de asemenea, în China. Acesta a sărit la aproximativ 24 de zile pentru iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, comparativ cu 39 de zile pentru iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max în 2021. Vogt consideră că recenta epidemie COVID-19 din China, care a afectat principala fabrică de iPhone a Foxconn, ar putea avea un impact negativ asupra unităților iPhone în trimestrul din decembrie. El prognozează 86 de milioane de unități în acea perioadă, deși Apple ar putea fi ușor sub această cifră.

Modelele iPhone 14 sunt cu siguranță excelente și o alegere bună pentru orice utilizator. Mulți încă optează pentru iPhone 13 Mini sau iPhone SE atunci când au un buget de respectat, dar există posibilitatea ca noile modele să fie ceva mai ieftine în perioada promoțiilor. coral