CCR a făcut anunțul legat de majorarea pensiilor românilor. Sesizarea depusă de Guvern a ajuns pe masa Curții Constituționale, care va avea ultimul cuvânt în această speță pe cât de delicată, pe atât de importantă pentru milioane de cetățeni ai țării noastre. Din păcate, vestea nu este deloc bună. CCR a dat un prim verdict în cazul majorării pensiilor românilor, însă anunțul i-a dezamăgit pe cei care o așteptau cu sufletul la gură.

CCR a făcut anunțul legat de majorarea pensiilor româniilor

Milioane de pensionari au așteptat în zadar un verdict din partea judecătorilor de la Curtea Constituțională. Teoretic răspunsul trebuia să vină marți seara, dar lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Guvernul a depus o sesizare referitoare la majorarea pensiilor cu 40%. Executivul acuză faptul că parlamentarii PSD au votat creșterea fără să indice și sursele de finanțare pentru această majorare.

CCR trebuia să analizeze sesizarea guvernanților, dar se pare că judecătorii nu au ajuns la un acord referitor la acest subiect delicat. Așa că au decis să amâne decizia în această privință. Astfel, majorarea pensiilor românilor nu se produce. Cel puțin pentru moment. Răspunsul final al Curții Constituționale va fi pus în aplicare, însă deocamdată acesta se amână pentru o dată ulterioară.

Guvernul cere surse de finanțare pentru majorare

În sesizarea înaintată la Curtea Constituțională din România, Guvernul a dezvăluit și efortul economic pe care statul trebuie să-l facă în următoarea perioadă: „ Un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)”, se arată în sesizare. 

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat.

PSD cere majorarea conform legii în vigoare

Propunerea PSD de majorare a pensiilor românilor este considerată de Executiv ca fiind una foarte dificilă. Efortul financiar este mare, iar Guvernul consideră că trebuie să fie indicate și sursele de finanțare pentru aceste majorare. CCR a făcut anunțul legat de majorarea pensiilor româniilor și, din păcate, veștile nu sunt bune.

La polul opus se poziționează PSD care consideră că această creștere a pensiilor trebuie să se producă, așa cum indică și legea în momentul de față:

”Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului. coral