Premierul Florin Cîțu a făcut declarații cu privire la salariul minim pe economie din România și în ce fel se va schimba.

„Să începem discuţiile pe o temă importantă: salariul minim în România. Avem timp acum să găsim până în decembrie formula ideală cu care să fim toţi de acord.

Trebuie să găsim o formulă care după aceea să rămână în viitor, să fie predicitibilă, să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.

Astăzi e foarte bine să auzim opiniile tuturor – Ministerul Muncii, patronatele, dar şi sindicatele. Aş vrea să avem un calendar clar să discutăm astăzi cât ne întindem. Aş vrea să agreem ca până la finalul lunii octombrie să decidem care e salariul minim sau mai devreme. E clar că schimbăm lucrurile”.

Raluca Turcan: Salariul minim e insuficient, e nevoie de o creștere

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat că salariul minim pe economie e nevoie să crească. De asemenea, Turcan mai spune că s-ar impune o schimbare a formulei de calcul care să răspundă cerințelor asumate.

„Există o concluzie generală la nivelul societăţii şi anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi că este nevoie de o creştere acestuia, însă aceată creştere să fie sustenabilă din partea mediului economic şi în acelaşi timp să conducă în mod real la o creştere a nivelului de trai.

Cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatorii economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii.

Există două perspective – una prezentată de partea sindicală, alta de partea patronală. Evident că şi Ministerul Muncii are proiecţiile instituţionale.

Până acum am abordat în ultimii doi ani această majorare a salariului minim plecând de la trei indicatori cărora li s-a adăugat un coeficient de corecţie. Aceşti indicatori arată în momentul de faţă situaţia economiei. Vorbim despre rata inflaţiei, productivitatea muncii şi creşterea câştigului salarial mediu brut.

Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii”, a declarat Raluca Turcan. coral