Dacă v-au rămas zile de concediu din 2020, trebuie să știți ce prevede Codul Muncii, în legătură cu acest aspect. Principala întrebare care se ridică acum este dacă angajații își pot lua aceste zile anul viitor sau nu.

Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile tuturor. Multă lume a fost obligată să-și anuleze vacanțele sau, pentru că multe companii au trecut la munca de acasă, angajații nu au mai putut să-și ia toate zilele de concediu din 2020. Ce se întâmplă însă cu aceste zile rămase?

Ce facem cu zilele de concediu rămase din 2020?

Dacă vă aflați în situația în care nu ați putut să vă luați toate zilele de concediu anul acesta, trebuie să știți că nu le-ați pierdut. Conform Codului Muncii, angajatorul este obligat să vă lase să vă luați aceste zile de concediu în decurs de 18 luni.

Asta înseamnă că puteți beneficia de aceste libere legale, oricând până la data de 30 iunie 2022.

”Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

Aceleași reguli se aplică și în cazul angajaților care au rămas cu zile de concediu de anul trecut, până la data de 31 decembrie 2019. Acestea pot fi solicitate angajatorului până pe 30 iunie 2021.

Ce prevede Codul Muncii în legătură cu zilele de concediu

Fiecare salariat are dreptul legal la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă, în fiecare an. Aceste zile sunt plătite de angajator și pot fi mai multe, în funcție de contractul fiecărui angajat.

În mod normal, toți angajații care au o vechime mai mare pe cartea de muncă trebuie să primească și mai multe zile de concediu. Iată ce prevede, mai exact, Codul Muncii, în ceea ce privește concediul de odihnă al angajaților:

Art. 144. intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților

Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări

Art. 146. efectuarea și compensarea concediului de odihnă

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă

Astfel, țineți cont de faptul că nu este legal să primiți bani, pentru a nu vă lua concediul de odihnă. Orice salariat trebuie să-și cunoască drepturile, înainte de a semna un contract de muncă și înainte de a accepta să lucreze în condiții care nu respectă prevederile din Codul Muncii. coral