Printre cele mai sănătoase alimente din lume se află și ouăle. Acestea conțin o mulțime de nutrienți foarte benefici pentru sănătatea organismului nostru. Mai departe poți afla ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un ou crud pe stomacul gol.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ou crud pe stomacul gol

După cum spuneam, oul este unul dintre cele sănătoase alimente din lume. Acestea au un conținut bogat de nutrienți foarte importanți pentru organismul uman. Totodată, ouăle crude aduc aceleași beneficii ca și cele gătite. Acestea sunt foarte nutritive și au un conținut extrem de bogat de proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și anti-oxidanți.

Mai mult de atât, un ou crud conține 147 mg de colină, nutrient care este foarte important pentru o bună funcționare a creierului sau pentru sănătatea inimii. De asemenea, ouăle crude conțin o cantitate importantă de luteină și zeaxantină, care ajută la protejarea ochilor și pot reduce riscul unor afecțiuni ale ochilor. Foarte important de menționat este faptul că, aproape toți nutrienții sunt concentrați în gălbenușul oului, iar albușul conține în special proteine.

Organismul nu absoarbe bine proteinele din ouăle crude

De asemenea, ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteine. Mai exact, ouăle conțin 9 amino-acizi esențiali, acesta fiind și motivul pentru care sunt considerate o sursă de proteine completă.

Cu toate acestea, atunci când sunt consumate, scade absorbția acestor proteine de calitate. Cu toate că proteinele sunt mai bine absorbite din ouăle gătite, o parte dintre nutrienţi sunt reduși în urma acestui proces. Printre aceștia se numără vitamina A, vitamina B5, fosforul sau potasiul.

Albușul ouălor cruzi ar putea bloca absorbția biotinei

Cunoscută și sub numele de biotină sau vitamina H, vitamina B7 ajută la protejarea a pielii și părului (încetinește procesul de albire), are o acțiune sinergică cu vitaminele A, B2 şi B6, împiedică depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, ajută la eliminarea toxinelor și a metaboliților acumulați în organism și facilitează funcțiile ficatului și ale vezicii biliare.

Cu toate că gălbenușul crud este o sursă bună de biotină, albușul conține o proteină numită avidină, care previne absorbția biotinei. Mai mult de atât, prin consumul îndelungat de ou crud se poate instala avitaminoza biotinică, care duce la tulburări caracteristice. Asta datorită faptului că, conținutul albușului de avidină depășește cantitatea echivalentă de biotină din gălbenuș.

Substanța numită avidină este termolabilă. Așadar, prin gătirea oului se elimină acest risc. De asemenea, este bine ca ouăle să fie consumate astfel, evitându-se excesul de consum în stare crudă . Chiar și atunci când consumăm ouă crude este puțin probabil că asta să ducă imediat la o deficienţă de biotină. Multe dintre simptomele de deficit de biotină sunt legate de probleme ale pielii.

Ce se poate întâmpla dacă consumi un ou crud pe stomacul gol

Pentru a evita apariția unor afecțiuni precum toxiinfecția alimentară, ouăle trebuie să fie depozitate în mod corespunzător. Potrivit epidemiologilor, este posibil să existe unele bacterii care provin de pe solul din cuibarul păsărilor. Printre cele mai comune simptome are toxiinfecției sunt:

febra cu frisoane;

crampe la nivelul abdomenului;

diaree;

dureri de cap;

febră;

stare de moleșeală.

coral