Ce se petrece în corpul nostru atunci când facem nopți albe. 5 efecte nebănuite. Cu toții știm că nimic nu se poate compară cu un somn odihnitor, dar dacă obișnuiești să faci nopți albe atunci trebuie să știi că apar și anumite consecințe. În acest articol veți afla ce se petrece în organismul nostru atunci când nu dormim. 

Ce se petrece în corpul nostru atunci când facem nopți albe

Există multe persoane care lucrează în tură de noapte sau fac nopți albe din cauza proiectelor pe care le au de terminat, ori apar anumite lucruri neprevăzute. Ți s-a întâmplat și ție, nu-i așa? Ei bine, ar trebui să fim conștienți de faptul că acest lucru se va răsfrânge asupra sănătății organismului nostru.

Somnul este foarte important, deoarece ajută corpul să se regenereze. Odihna ne ajută să ne încărcăm cu energie pentru a putea desfășura activitățile de a doua zi. Specialiștii ne recomandă că este esențial să dormim între șapte și nouă ore pe noapte, în cazul adulților. În timp ce un copil, cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani, are nevoie de minimum 10 ore pe noapte.

Oameni de știință din Norvegia au realizat un studiu și au demonstrat că nopțile albe afectează serios sănătatea. La aceste cercetări au participat 21 de bărbați sănătoși și au fost supuși la diferite teste de imagistică a tensorului de difuzie (DTI – Diffusion Tensor Imaging). Acestea au rolul de a indica difuziunea apei din corp și sănătatea sistemului nervos. Voluntarii au fost nevoiți să nu doarmă timp de 23 ore, au avut voie să consume cofeină, nicotină și alcool. Toate acestea pentru un rezultat cât mai concludent.

5 efecte nebănuite

1. Memoria este afectată

În momentul în care dormi, creierul este ocupat cu procesarea informațiilor de peste zi și cu formarea amintirilor. Astfel, dacă nu ai parte de un somn suficient, capacitatea de a-ți forma amintit scade semnificativ. Acest lucru este explicat prin faptul că amintirile se formează în trei pași: momentul în care experimentezi, consolidarea și fixarea în creier.

2. Schimbări în substanța albă din creier

Studiul a arătat că au avut loc schimbări la nivelul creierului. Astfel, s-a observat o degradare la nivelul „rețelelor de legătură” din interiorul creierului. Însă, cercetările ar putea continua, deoarece nu este foarte clar cât de permanente au fost schimbările. De asemenea, mai trebuie aflat și dacă acești factori contribuie la schimbările din compoziția țesutului neuronal.

3. Lipsa de concentrare

Cea mai vizibilă consecință a somnului a fost lipsa de concentrare. Participanții au prezentat reflexe mult mai slabe și nu mai puteau fi atenți la anumite informații. Explicația este următoarea: atunci când nu dormim, anumite părți din creier devin mult mai active decât de obicei, iar altele își încetinesc activitatea, astfel se creează dezechilibre.

4. Emoții exagerate

Un alt lucru care s-a constatat a fost faptul că subiecții au prezentat reacții emoționale exagerate, fiind expuși la imagini cu un grad emoțional ridicat. Centrii emoționali din creier sunt cu 60% mai activi atunci când corpul este plipsit de somn.

5. Risc de diabet

Medicii spun că oamenii care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă un risc mai mare de diabet. Există mai multe cercetări care atestă că importanța somnului este esențială pentru a evita această boală. Un somn odihnitor previne obezitatea. coral