Un sondaj de opinie realizat la comanda a două institute maghiare din Transilvania oferă o perspectivă surprinzătoare în raport cu numeroasele prejudecăți legate de lipsa de interes a maghiarilor din Transilvania față de limba română. Chiar și așa, clivajul dintre români și maghiari e unul puternic, susține politologul Cristian Pîrvulescu.

Potrivit cercetării intitulate “Monitor al Minorităţilor 2020”, realizate de Institutul de Politici Publice din Ținutul Secuiesc și Institutul Balvanyos (două think tank-uri din Ardeal) aproape toți maghiarii din Transilvania cred că trebuie să învețe limba română, scrie portalul Hirado.hu.

Astfel, 69% dintre cei chestionați au declarat că este foarte important ca și cei mici să învețe limba română, 22% au spus că este important și doar 1% au susținut că nu este important, a precizat Toró Tibor, unul dintre cercetătorii implicați în proiect și care au fost prezenți miercuri, la Cluj, la lansarea studiului.

O parte dintre maghiari cred despre alți maghiari că nu vor să învețe româna. Paradoxal, atunci când vorbesc despre alți maghiari, cei chestionați sunt de acord cu prejudecata extrem de prezentă în societatea românească, potrivit căreia reprezentanții acestei minorități nu vor să învețe româna.

Conform aceluiași studiu, 22% dintre respondenți spun despre ei că vorbesc perfect limba română, adică la nivel de limbă maternă, 32% cred că vorbesc bine româna, dar cu accent, 29% consideră că se pot face înțeleși atunci când vorbesc româna, iar doar 16% recunosc că au probleme sau că nu vorbesc deloc românește.
 

 

coral