Nu poate fi exclusa posibilitatea ca episoade de vreme severa sa se produca in Romania, indiferent de sezon, este declaratia facuta de Elena Mateescu, director general al Autoritatii Nationale de Meteorologie (ANM).

„Aceste estimari saptamanale ne dau aprecieri ale anomaliilor termice sau de precipitatii fata de mediile climatologice. Mai ales in sezoanele de tranzitie putem sa avem episoade scurte severe, indiferent de sezon, pot fi prelungiri ale sezonului de iarna in primavara sau de vara in luni de toamna. Asa cum se tot intampla”, a spus Elena Mateescu.

Perioada urmatoare va fi caracterizata de temperaturi ridicate

In legatura cu prognoza meteo pentru perioada imediat urmatoare, directorul ANM a explicat ca saptamana actuala va fi caracterizata de temperaturi maxime care vor depasi 16 – 18 grade Celsius in vest, existand o tendinta spre deficit a cantitatilor medii saptamanale de precipitatii.

„Vorbim de saptamana care incepe azi pana in 16 martie, conditii in care e posibil ca in sud si sud-est sa vorbim de un fenomen de seceta puternica si extrema.

Daca luam in considerare scenarii previzibile pentru 2021 – 2050, simularile indica posibilitatea mentinerii acestei tendinte de crestere a temperaturii medii. Iata, avem luni de iarna cu decembrie foarte calduros, cu abatare termica pozitiva de 3,1 grade, avem ianuarie, cu 1,4 grade si februarie deja cu abatere termica pozitiva de 3 grade Celsius”, a explicat directorul ANM la Digi 24.

Vremea e specifica lunii aprilie

Vremea pare ca a luat-o inainte si, in loc de februarie, s-a oprit in aprilie. Meteorologii anunta o saptamana cu temperaturi mult mai mari decat cele specifice datei calendaristice. In istoria masuratorilor, recordul lunii februarie a fost inregistrat in 1995, cu 26 de grade Celsius la Medgidia.

La mijlocul saptamanii sunt anuntate ploi, insa vremea va fi mai calda decat este normal in aceasta perioada.

coral