Ortezele sunt dispozitive medicale folosite pentru a îmbunătăți mobilitatea. Acestea au ca scop protecția corpului, restricționarea mișcărilor, susținerea greutății, alinierea structurilor corpului, protejarea articulațiilor sau corectarea anumitor deformări sau fracturi. 

Ele sunt utilizate cel mai des în urma unor rupturi sau luxații la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare sau altor părți ale corpului. Descoperă de câte tipuri poate fi o orteză și când este recomandat să le folosești!

De câte tipuri poate fi o orteză?

Există 2 feluri de orteze: mobile și fixe. Acestea pot fi folosite pentru diverse părți ale corpului: membre inferioare (picior, gleznă sau genunchi), membre superioare (braț, antebraț și umăr), abdomen, torace, zona cervicală și gât.

Tocmai de aceea mai pot fi clasificate și în funcție de zona corpului pe care o protejează: atelă, guler cervical, centură, cotieră, gutieră. Acestea au multe roluri, printre care cele mai importante sunt de a diminua disconfortul, de a mări mobilitatea și de a favoriza vindecarea zonei afectate.

Ortezele pot fi folosite și pentru a repara anumite modificări de postură ale coloanei. În cazul în care doctorul ți-a recomandat să porți un astfel de dispozitiv, poți vizita un magazin online pentru orteze.

În termeni medicali, ortezele mai pot fi clasificate astfel [1]: 

Orteza cervicală: folosită în general pentru a susține în condiții stabile coloana vertebrală.

Orteza cervico-toracică: cu mai puține restricții de mișcare pe coloana cervicală superioară.

Orteza spinală: are rolul de îmbunătăți funcția unui anumit segment de coloană vertebrală.

Orteze pentru membrele superioare: acestea pot fi statice și dinamice.

Încheietură/mână: folosite pentru a oferi stabilitate a mâinii în cazul unui anumit grad de paralizie.

Orteze pentru șolduri.

Orteză pentru genunchi.

Orteze de gleznă. 

Când este recomandat să folosești ortezele?

În urma accidentelor rutiere, marea majoritate a victimelor suferă fracturi, rupturi, drept urmare sunt necesare ortezele fie pentru a proteja zona, fie pentru a reda mobilitatea și sănătatea structurilor afectate. Cel mai frecvent sunt utilizate gulerele pentru gât în accidentele rutiere.

Ortezele pot fi folosite și în urma accidentelor de muncă, în cazul în care echipamentul de lucru nu a fost folosit corect. 

În cazul sportivilor, acestea mai pot servi pentru a ajuta la refacerea zonelor afectate în cazul entorselor și luxațiilor. Sunt recomandate și în cazul durerilor cervicale, lombare de la nivelul ligamentelor sau a celor generale, provocate de forțarea musculaturii. [2]

Din ce materiale poate fi alcătuită o orteză?

Orteza poate fi alcătuită din plastic, fibre, compozit, metal și articulatoare. Acestea din urmă imită articulația anatomică umană, permițând mobilitatea și flexarea zonei afectate.

Trebuie să reții că este necesară vizita la un medic specialist înainte de a achiziționa orice fel de orteză. Medicul îți va recomanda și kinetoterapie dacă este necesar. Este foarte importantă și mișcarea ușoară pentru a preveni atrofierea mușchilor.

Ortezele au un rol esențial în redobândirea mobilității și vindecarea părților corpului care necesită recuperare. Purtate corespunzător și la îndrumarea medicului specialist, acestea contribuie la refacerea zonelor cervicale și lombare, a ligamentelor și a musculaturii. De asemenea, ajută la vindecarea fracturilor și a leziunilor.

Surse: [1] „Orthoses Glossary”. Queensland Health. 2014,

https://www.health.qld.gov.au/mass/prescribe/orthoses/glossary. Accessed 14 Apr. 2022. [2] Mayor, Susan. “Foot Orthoses Reduce Sports Injury but Shock Absorbing Insoles Do Not, Study Finds.” BMJ: British Medical Journal, vol. 355, 2016, https://www.jstor.org/stable/26945525. Accessed 14 Apr. 2022.

Sursă foto: Shutterstock

 

coral