Volumul pariurilor online a crescut foarte mult în ultimii ani, iar jocurile de noroc au devenit mult mai avantajoase în spațiul virtual. Un subiect important când vine vorba de pariuri, e sistemul de taxare, mai precis ce ai de plătit când depui sau retragi bani dintr-o casă de pariuri. Așa că fie că ești pasionat de pariuri sportive, jocuri de casino sau loto, citește în continuare pentru a afla mai multe despre taxele pe care e bine să le cunoști.

Poate cu excepția interacțiunii directe, agențiile stradale au început să fie depășite de casele de pariuri online din toate punctele de vedere – experiența e mai confortabilă, procesul e mai simplu, iar bonusurile și ofertele sunt mai frecvente și mai mari. Un alt capitol la care pariurile online sunt mai avantajoase este sistemul de taxare. La o agenție stradală vei avea mai mult de plătit pentru fiecare depunere.

Pariuri legale în România

România face parte din clubul select al piețelor de pariuri reglementate. Odată cu înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în 2013, Guvernul României a început să reglementeze un domeniu foarte activ, în care se învârt sume imense.

Așa că ONJN a devenit un instrument de combatere a evaziunii fiscale care reglementează transparent, protejează categoriile vulnerabile și previne dependența de jocuri de noroc. În anii ce au urmat, legislația pentru domeniul jocurilor de noroc a devenit mai clară, iar începând cu 2015, au fost legalizate pariurile online.

Taxa pe depunere

La începutul anului 2019, Guvernul României a adoptat o lege prin care orice agenție sau operator licențiat de către ONJN trebuie să plătească o taxă de viciu pe toate depunerile.

La agențiile stradale, această taxă este de 5%, pe când pentru agențiile online, taxa de viciu e de 2%, iar unele agenții de pariuri chiar suportă această taxă.

Indiferent dacă ești nevoit să plătești această taxă sau nu, vei fi scutit de declarații la ANAF pentru că impozitul se reține la sursă. De fapt în ceea ce privește taxele nu trebuie să faci nimic practic, doar să înțelegi cum funcționează ca să nu ai surprize când te uiți în cont.

Ca să luăm un exemplu concret pentru taxa de 2% (pariuri online), dacă operatorul nu suportă această taxă, atunci la 100 Lei depuși, doar 98 Lei îți vor intra efectiv în cont.

Taxa pe retragere

Această taxă se aplică pentru retragerile pe care le faci, nu pentru fiecare bilet câștigător. Deci oricând dorești să retragi o sumă din contul tău de pariere, se vor aplica taxe după ținând cont de limitele de mai jos.

Impozitul pe suma câștigată variază în funcție de suma pe care vrei să o retragi, așadar, avem 3 categorii de retrageri:

1.      Până la 66.750 Lei – taxa este de 1% din suma retrasă

Exemplu:

●       Sumă = 55.000 Lei

●       Impozit (1%) = 550 Lei

●       Suma finală retrasă = 54.450 Lei

2.      Între 66.751 – 445.000 Lei – taxa este de 667.5 Lei + 16% din suma retrasă

Exemplu:

●       Sumă = 350.000 Lei

●       Impozit (667.5 Lei + 16%) = 56.667.5 Lei

●       Suma finală retrasă = 293.333.5 Lei

 

3.      Peste 445.000 Lei – taxa este de 61.187.5 Lei + 25% din suma retrasă

Exemplu:

●       Sumă = 700.000 Lei

●       Impozit (61.187.5 + 25%) = 236.187.5 Lei

●       Suma finală retrasă = 463.812.5 Lei

 

E important de mențiunat și că unele agenții te vor taxa diferit dacă folosești anumite metode de plată (în cele mai multe cazuri pentru PaysafeCard). Citește cu atenție întotdeauna despre metodele de plată pe site-ul operatorului, de regulă totul e foarte clar explicat.

Oricare ar fi preferința ta de pariere – agenție stradală sau online, întotdeauna e bine să te informezi ce se întâmplă cu banii din contul tău. Având în vedere că România e o piață de pariuri reglementată, majoritatea acestor reguli și taxe contribuie la un sistem cât mai corect, în care doar operatorii serioși își pot obține o licență de operare de la ONJN, iar cazurile de evaziune sunt prevenite, nu doar combătute. coral