Coaliția de guvernare pregătește noi măsuri fiscale care îi vor face pe români să scoată mai mulți bani din buzunare sau să se abțină de la anumite obiceiuri. Pe lângă taxele mai mari pe tutun, sucuri, alcool şi jocurile de noroc și ieşirile la restaurant vor fi mai scumpe.

Liderii PNL și PSD nu s-au înțeles însă pe o taxă pe care să o suporte companiile. Liberalii au respins ideea unor noi taxe pentru companii și cetățeni, iar după discuții în coaliție, liderii PNL au votat în bloc menținerea cotei unice.

TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Sunt pregătite și taxe mai mari pe dividende, tutun și alcool.

În ceea ce privește jocurile de noroc, impozitul va crește până la 40%.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor.

Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

Accize majorate la tutun și alcool

PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30.000 de lei.

TVA la locuințe de 5%

Se menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință și doar până la plafonul de 450.000 lei.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare la persoane fizice

Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se trece la impozitarea de 1% sau 3%.

Impozitarea dividendelor

Dividendele urmează să fie impozitate cu 8% (în prezent 5%). Măsura, inclusiv pentru companiile de stat.

În ședința PSD, s-a discutat și de creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%. Ministrul Câciu a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.

Marcel Ciolacu: a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei – suntem total de acord. Iar colegii – şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal – continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”, a precizat liderul PSD.

Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.

„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a subliniat că susţine implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în ţările în care obţin profitul.

„Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (…) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele”, a spus Ciolacu.

Ce români vor beneficia de deduceri fiscale din 2023

Este nevoie de toate aceste măsuri în condițiile în care tot liderii coaliției au promis că de anul viitor mai multe persoane și familii vor beneficia de deduceri fiscale, adică cei care câștigă până la 4.500 de lei brut lunar, persoanele tinere până în 24 de ani, persoanele cu mai mulți copii în întreținere sau chiar și familiile monoparentale.

Acestea ar fi măsurile pe care le-au agreat până acum liderii coaliției de guvernare, însă de abia miercuri, spuneau atât Marcel Ciolacu cât și premierul Nicolae Ciucă, vor lua deciziile finale, tocmai ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Luni, dimineaţa, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie. coral