Weil Alois este cel mai bătrân florar din Arad și, la cei 91 de ani ai săi, nu are de gând să se pensioneze prea curând. Cultivă sute de mii de zambile și lalele și spune mândru că vrea să continue afacerea începută de tatăl său în 1921. Senionul florarilor din Arad e convins că munca îl menține în formă și la acesată vârstă și își propune ca în 2021 să sărbătorească centenarul afacerii.

Coincidență sau nu, cel mai bătrân florar din Arad locuiește pe strada Gladiolelor. Weil Alois crede că ar putea fi chiar cel mai bătrân florar din România. La cei 91 de ani împliniți, bărbatul susține că a cultivat milioane de plante. Pe toate le-a îngrijit cât e ziua de lungă în serele construite în gospodăria sa, scrie jurnalaradean.ro.

Cel mai bătrân florar din Arad lucrează de 75 de ani

Weil Alois a descoperit pasiunea pentru cultivarea florilor pe când era adolescent. În urmă cu 75 de ani, spune că „furat”de la tatăl său, care a înființat o seră în 1921. Își amintește că, la mijlocul anilor 30, familia sa a avut chiar și o florărie în Palatul Neuman din Arad. Acum, are clienți care pleacă de la el cu remorci pline de ghivece cu flori care ajung în piețe și în florăriile din toată România.

Deși a împlinit 91 de ani, Weil Alois nu vrea să renunțe. Este administratorul firmei și chiar propriul șofer pentru că a renunțat la condus. În serele sale, florarul senior are peste 200.000 de zambile și lalele pe care la distribuie în toată țara la prețutri modice. Un fir de lalea se vinde un 1 leu, în timp ce o zambilă mică este 3,3 lei, iar una la ghiveci costă 4,5 lei. După o iarnă de muncă și cheltuieli pe măsură, cel mai bătrân florar din Arad spune că ar putea încasa aproape 500.000 de lei dacă și-ar vinde toată marfa.

Florarul arădean importă bulbi de lalele din Olanda, ţara cea mai renumită în cultivarea acestei flori. Preferă lalelele albastre, galbene şi roşii, respectiv culorile drapelului României, care ajung să crească în parcurile din diverse parcuri ale țării. Cel mai bătrân florar din Arad spune că, uneori, olandezii îi mai trimit bulbi de lalele mov, în loc de albastre. Weil Alois vrea să trăiască măcar până în 2021, pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la înființarea afacerii de către tatăl său.

coral