Procurorii din cadrul DIICOT București au anunțat că între persoanele spionate de firma de detectivi a lui Liviu Şipoş, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, se numără și celebrul traficant de droguri Sfârlea Torino, care acum a devenit victima șantajului și amenințării cu arma.

Anchetatorii spun că Șipoș afla de la angajaţi din Poliţie adresele celor pe care îi şantaja, numerele de înmatriculare ale maşinilor acestora şi alte informaţii care să ajute în activitatea grupării. Mai departe, Şipos şi oamenii lui montau dispozitive de urmărire, unele având şi microfoane, pe maşinile victimelor sau chiar în sediile firmelor acestora. După ce îi supraveghea, Şipos le spunea celor şantajaţi că are înregistrări cu ei şi le cerea bani să nu meargă la poliţie, scrie Mediafax.

”Având în vedere experienţa profesională dobândită în anii în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor operative ale MAI inculpatul Ş.L. (Şipoş Liviu, n.red.) îi instruieşte periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze„, explică procurorii. 

Șipoș s-a pensionat acum 15 ani din MAI, dar încă pretindea că este polițist. În decembrie 2019, aceştia s-au dus direct la un bărbat şi l-au ameninţat cu un pistol, iar sub pretextul că ar fi poliţişti antidrog, i-au solicitat ca în schimbul muşamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva lui să le achite 200.000 Euro. Potrivit surselor, bărbatul ameninţat este Sfârlea Torino, care la începutul anilor 2000 a condus reţeaua Torino, care ar fi traficat 2 tone de heroină. În 2003, reţeaua a fost destructurată chiar cu contribuţia lui Liviu Şipoş, cel care conducea Brigada Antidrog din Cluj la acea vreme.

”Se reţine faptul că inculpaţii au constituit un grup de criminalitate organizată, care s-a substituit autorităţilor statului, iar membrii acestei grupări s-au erijat în organe de cercetare penală, în procurori şi judecători„, scrie în referatul procurorilor, care arată că lăsarea inculpaţilor în libertate ar provoca o stare de nesiguranţă printre oameni, creându-se impresia că acţiuni ca interceptarea convorbirilor telefonice efectuate în mod ilegal, prin plasarea de mijloace tehnice în spaţii private, ar fi manifestări de o gravitate redusă, fapt ce ar încuraja desfăşurarea de acţiuni similare şi de către alte persoane.

Sindicatul Europol a reacționat, spunând că Liviu Șipoș „a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii”.

”Fostul şef BCCO Cluj a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii. Comisarul-şef Liviu Şipoş, plictisindu-se la pensie, s-a gândit să identifice persoane care încalcă legea şi realizează venituri consistente, să îi şantajeze, spunându-le că îi va deferi justiţiei. Diferenţa este că a făcut acest lucru nu pentru a da săracilor banii luaţi de la răufăcători, cum făcea Robin Hood, ci urmărea să se îmbogăţească el şi cu gruparea lui. Ne intrebam retoric, cât de integri erau atunci când trebuiau să dovedească activitatea grupărilor infractionale?! Cum spune o veche zicală românească: „peştele de la cap se împute””, scrie în postarea publicată pe Facebook de Sindicatul Europol.

coral