O echipă de cercetători din cadrul Departamentului de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie şi Geologie și din cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe a Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu colaboratorii din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, au publicat recent un articol în jurnalul academic Frontiers in Pharmacology.

Cercetătorii au obținut extracte vegetale standardizate care ulterior au fost testate pe linii de celule tumorale.

Design-ul experimental a fost gândit într-un context în care interesul pentru producerea de noi tipuri de medicamente din compuși bioactivi de origine vegetală este în creștere. Această orientare are ca scop găsirea unor alternative pentru reducerea efectelor adverse, adesea drastice, ale terapiilor antitumorale clasice.

Ţinând cont de faptul că inflamația și stresul oxidativ joacă un rol esențial în declanșarea și evoluția cancerului, scopul cercetării a fost să obțină și să caracterizeze extractele vegetale din diferite specii de Ajuga, şi să testeze mecanismele moleculare prin care acestea ar putea influența dezvoltarea celulelor tumorale.  

În prima parte a studiului s-au testat opt specii ale genului Ajuga. Șase dintre specii sunt descrise în flora spontană a României, iar două au fost aduse din Republica Moldova. Am fost testat efectul extractelor etanolice din părțile aeriene ale celor opt specii de plante asupra a două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ale secolului XXI, melanomul și carcinomul de colon. Dintre cele opt specii de Ajuga, s-au dovedit mai eficiente în inhibarea proliferării ambelor linii celulare trei specii autohtone: A. genevensis, A. chamaepitys și A. laxmanni. Extracte din cele trei specii au fost folosite în continuare pentru elucidarea mecanismelor moleculare prin care proliferarea celulelor canceroase a fost inhibată.

Rezultatele au indicat faptul că extractele testate au avut un efect direct de inhibare asupra factorului nuclear kB (NF-kB), un factor de transcriere cu rol central în declanșarea și persistența inflamației la nivel celular. În plus, administrarea lor a avut un efect modulator asupra stresului oxidativ celular. Prin administrarea tratamentelor la diferite doze, am observat că efectul antioxidant clasic descris în studii anterioare este înlocuit cu un efect pro-oxidant obținut la doze terapeutice mari, confirmând ipoteza de “sabie cu două tăișuri” în ceea ce privește folosirea dozelor mari de antioxidanți în terapia cancerului.

Rezultatele sugerează faptul că o eventuală terapie bazată pe extracte vegetale din specii de Ajuga s-ar preta mai bine la o administrare în scop profilactic, evitându-se astfel posibile efecte toxice sistemice care ar putea să apară în organism la doze terapeutice mari, necesare în cazul cancerului deja instalat.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesați acest LINK.

coral