Cetățuia, una dintre cele mai importante atracții turistice din Cluj-Napoca, un loc de Belvedere de unde se poate admira tot orașul, a fost ignorată de autoritățile clujene în ultimii ani.

Acum, însă, a fost făcut planul de bătaie pentru reamenajarea zonei. Dorința administrației locale este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit.

Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii.”

Studiul de fezabilitatea pentru reamenajarea Cetățuii va fi supus dezbaterii în ședința Consiliului Local de miercuri, 21 aprilie. Lucrările vor costa circa 206 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene și vor dura circa doi ani.

De asemenea, 40 de milioane de lei sunt alocați exproprierilor aferente investiției. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca” va fi dezbătut și votat miercuri de consilierii locali.

În propunerea de proiect prezentată pentru reamenajarea Cetățuii, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo, în detrimentul autoturismelor.

Specialiștii care au conceput proiectul au optat pentru desființarea parcării din spatele hotelului Belvedere. Vor fi câteva locuri pentru automobile mai jos, dar se va înființa stație de transport în comun electric.

coral