Chirurgia maxilo-facială este o specialitate unică ce îmbină știința medicală și dentară. Această ramură a intervenției chirurgicale cuprinde proceduri care tratează traume și boli care afectează capul și gâtul, cu excepția creierului.

Maxilarul este osul major al feței medii care formează maxilarul superior. Chirurgia maxilo-facială s-a născut din nevoia de a gestiona leziunile faciale complexe, în special fălcile rupte suferite de serviciul militar în război.

De-a lungul anilor, această ramură a intervenției chirurgicale a evoluat pentru a include o gamă largă de probleme patologice, inclusiv cancere de gât și cap, deformări congenitale, boli ale glandelor salivare, altoire osoasă și anomalii scheletice.

În timp ce ORL-urile (chirurgii urechii, nasului și gâtului) și chirurgii maxilo-faciale au unele suprapuneri în zonele lor de tratament, aceștia din urmă se concentrează mai mult pe structurile osoase, împreună cu țesuturile gurii și gingiilor, cunoscute sub numele de chirurgie orală.

Există multe situații în care un pacient poate fi trimis la un chirurg maxilo-facial de către ortodontul sau medicul dentist primar. Patologiile subiacente, malocluziile complicate, tulburarea ATM sau deformările maxilarului pot fi îmbunătățite semnificativ prin intervenția chirurgicală maxilo-facială.

Chirurgii maxilo-faciali sunt instruiți și în chirurgia orală și urmează o educație tradițională a școlii dentare, urmată de rezidențiat și formare aprofundată în domeniile stomatologiei, chirurgiei dento-alveolare și chirurgiei maxilo-faciale.

Cu se se ocupă chirurgia orală?

Chirurgia orală se ocupă cu studiul, prevenirea și tratamentul chirurgical al afecțiunilor dento-parodontale. Include chirurgia endodontică, preprotetică, accidentele de erupție ale dinților și incluziile dentare, traumatismele dento-parodontale, chirurgia parodontală, implanturile dentare.

Chirurgia maxilo-facială cuprinde patologia și tratamentul chirurgical al traumatismelor maxilo-mandibulare și ale părților moi cervico-faciale, infecțiile oro-maxilo-faciale, tumorile benigne sau maligne ale părților moi și osoase oro-maxilo-faciale, chirurgia reconstructivă după defecte oro-maxilo-faciale etc.

Exemple de chirurgie maxilo-facială

Majoritatea pacienților sunt familiarizați cu procedurile de chirurgie orală, cum ar fi extracția dinților înțelepți și plasarea implanturilor dentare, dar relativ puțini înțeleg domeniul chirurgiei maxilo-faciale. Iată câteva exemple de proceduri de chirurgie maxilo-facială efectuate frecvent:

– Chirurgie corectivă a maxilarului

– Chirurgie articulară temporo-mandibulară

– Diagnosticul și tratamentul cancerului capului și gurii

– Chirurgie reconstructivă pentru traume faciale

– Chirurgie de altoire osoasă pre implant

– Chirurgie pentru defecte maxilo faciale ale scheletului

Un exemplu de intervenție chirurgicală efectuată în cadrul Dentocare este implantul dentar.O vizită la cabinetul stomatologic și veți afla cât costă un implant dentar Iată etapele unde astfel de intervenții:

– Consultația – medicul specialist implantolog va analiza starea danturii și a cavității bucale a pacientului, va explica detaliat ce presupune intervenția și opțiunile de tratament disponibile și va recomanda o radiografie dentară (CT) și analize de sânge.

– Interpretarea analizelor și rezultatelor – în urma acestora, medicul specialist implantolog va recomandă sau nu intervenția chirurgicală.

– Intervenția chirurgicală – intervenția se realizează într-o singură zi și presupune mai multe etape, începând cu anestezia și terminând cu inserarea implantului și coaserea gingiei.

– Îndepărtarea firelor – după 7-10 zile de la intervenție, pacientul revine pentru un control și îndepărtarea firelor de sutură. După această etapă, în unele cazuri se așteaptă 3-9 luni, astfel încât implantul să se integreze în os, iar zona să se vindece complet.

– Bontul de vindecare – după perioada de vindecare, pacientul revine în cadrul clinicii pentru atașarea bontului de vindecare.

– Coroana dentară – ultima etapă din cadrul intervenției este etapa de protetică, în care medicul specialist protetician ia o amprentă peste implant și colaborează cu laboratorul de tehnică dentară pentru a realiza coroana dentară.

O coroana dentară este un „înveliș” care se aplică peste un dinte șlefuit sau peste un pivot dentar. Coroana are formă și dimensiunea asemănătoare unui dinte natural și încearcă să redea funcționalitatea, estetica și rezistența pe care o avea dintele înainte de a fi coronat, sau chiar să îmbunătățească aceste funcții pentru dinții care nu le aveau. Coroanele dentare artificiale sunt de diverse tipuri:

– coroane parțiale, care acoperă doar o parte dinte, de cele mai multe ori rămânând expusă o porțiune de dinte în vecinătatea gingiei.

– coroane totale care acoperă complet porțiunea vizibilă a dintelui;

– există coroane „solo” (elemente unidentare de sine stătătoare) sau coroane solidarizate (lipite între ele, formând o lucrare pluridentară).

În funcție de durata de viață și scopul pentru care sunt folosite, coroanele pot fii provizorii sau definitive.

coral