Cine a fost Prof. dr. Aurel Moga și cu ce s-a remarcat în spațiul medical clujean, național și internațional? Anul 1926 este momentul în care își începe cariera prof. dr. Aurel Moga, an în care a fost numit preparator la clinica medicală condusă de Iuliu Hațieganu. Este anul în care a fost numit asistent la Clinica Medicală I din Cluj.

În anul 1939 devine șef de lucrări la Clinica Medicală II, condusă de  profesorul Ioan Goia . Peste zece ani, în 1949, este numit profesor de medicină internă la Clinica Medicală I, la conducerea căreia se va afla până în 1966 când este numit Ministru al Sănătății și de asemenea, șef al Catedrei Clinicii de Cardiologia a Facultății de specializare post universitară de la I.M.F. București și director al Centrului metodologic de asistență a afecțiunilor cardiovasculare (A.S.C.A.R.).

Să mai amintim și faptul că în anul 1949 devine Decan al Facultății de Medicină din Cluj, pentru ca un an mai târziu, în 1950, să fie ales Rector al I.M.F. Cluj.  Funcția de ministru al sănătății o va deține până în anul 1969, an în care a fost numit de altfel președinte al Academiei de Științe Medicale, demnitate pe care o va deține până la sfârșitul vieții domniei sale, survenită pe 19 august 1977.

Prof. Dr. Aurel Moga – Activitatea științifică

Prof. dr. Aurel Moga este inițiatorul și promotorul cercetărilor de tip epidemiologic, populațional, în bolile cronice cu largă răspândire. Preocupări și contribuții semnificative au fost aduse în domeniul reumatismului articular acut, reliefând rolul factorilor de microclimat în determinismul patogen si evolutiv al bolii. De asemenea …

Continuarea pe Ziar Medical

 

coral