Mulți cititori ne-au mărturisit că le este greu să se decidă în privința modului de amenajare a băii, și ne-au cerut părerea în această privință. Majoritatea pendulează între stilul clasic de amenajare și un stil modern, așa că am decis să facem o scurtă prezentare a acestor stiluri și să vă oferim câteva idei care să vă inspire.

Caracteristice unei băi clasice

Deși unii l-ar putea considera depășit, stilul clasic rămâne mereu la modă, având capacitatea de a se adapta timpurilor moderne și a păstra totodată nota vremurilor trecute.

O baie clasică nu trebuie să frapeze datorită combinațiilor de culori sau unui design deosebit. Nota de eleganță este dată de culorile neutre, obiectele de mobilier și materiale simple, precum lemnul și sticla.

Pardoseala poate fi placată cu gresie în culori deschise însă, mai nou, se folosește și  travertin clasic.

Cada, chiuveta și vasul de toaletă trebuie să aibă forme obișnuite, iar instalațiile sanitare pot fi unele moderne, cu un design simplu.

Un element important al băilor clasice este oglinda, care este bine să fie cât mai mare, simplă și încadrată de o ramă din lemn sau metal.   

Baia în stil vintage

Dacă preferi un decor mai vesel, în culori vii și pastelate, îți recomandăm baia în stil vintage. Acesta poate fi considerat tot un stil clasic, dar în variantă mai veche.

Spre deosebire de o baie în stil clasic, caracterizată prin simplitate, o baie în stil vintage se remarcă în primul rând datorită combinațiilor de culori și elementelor decorative. Nuanțele de alb, galben, roșu, verde, portocaliu, albastru și maro sunt cele care se potrivesc cel mai bine în decor, creând un mediu cald și primitor.

Mânerele arcuite ale mobilierului, decorațiunile aplicate pe accesoriile specifice și modelele florale sunt alte elemente distinctive ale unei băi vintage.

Cum se amenajează o baie modernă

Trecem acum în extrema cealaltă, și îți prezentăm care sunt caracteristicile unei băi moderne.

În primul rând, o baie modernă trebuie să fie bine organizată și aerisită. Din acest punct de vedere, stilul modern se aseamănă cu cel minimalist, însă există multe detalii care fac diferența.

Predomină liniile drepte și formele geometrice bine definite, iar elementele funcționale au și rol decorativ. Astfel, piesele de mobilier trebuie să fie perfect aliniate, cu un design simplu dar elegant. Regula este valabilă și în cazul obiectelor sanitare, care trebuie să arate bine, fără să iasă în evidență.

În amenajarea băilor moderne se folosesc materiale de calitate precum lemnul, metalul și piatra naturală. De asemenea, dotările trebuie să fie de ultimă generație, începând cu instalația sanitară și continuând cu sistemul de iluminat, instalația electrică și alte elemente.

Amenajarea băii în funcție de spațiu

Din păcate, alegerea stilului de amenajare a băii nu se face doar în funcție de preferințele proprii, ci mai ales de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Din acest punct de vedere contează atât dimensiunea, cât și forma spațiului respectiv.

O baie de mari dimensiuni îți oferă mai multe oportunități de amenajare, dat fiind faptul că ai la dispoziție suficient spațiu. Băile moderne se potrivesc foarte bine în astfel de spații mai generoase, însă nici cele clasice nu ridică probleme deosebite.

De cealaltă parte, pentru spațiile mici sunt recomandate băile în stil minimalist sau cele în stil scandinav. Aceste stiluri presupun renunțarea la elementele care nu sunt strict necesare, precum și utilizarea unor piese multifuncționale.

Un alt detaliu pe care trebuie să-l iei in considerare este și stilul în care ți-ai amenajat locuința. Este de preferat să păstrezi același stil și pentru baie, sau să alegi un stil care nu contrastează flagrant cu cel al locuinței.

Acestea au fost câteva idei de amenajare a băii, care să te ajute să faci o alegere inspirată, în funcție de preferințe și spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/M8ikiivUAOM coral