Emil Boc a avut plăcerea de a participa astăzi, 13 septembrie, la deschiderea celei de a 4-a ediții a evenimentului „Zilele Sextil Pușcariu”, alături de elita academică locală, națională și internațională, printre invitați numărându-se academicieni din Torino, Udine, Roma sau Koln.

Sextil Pușcariu este o personalitate marcantă în istoria Clujului și a poporului român. Acesta a avut un rol esențial în nașterea universității clujene după Marea Unire, fiind de asemenea primul rector al actualei Universități „Babeș-Bolyai”. Un alt reper istoric important care îl are în prim-plan pe marele om de cultură este crearea Muzeului Limbii Române, în prezent Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, în cadrul căruia au fost alcătuite lucrări importante pentru lingvistica romaneasca, precum Dicționarul limbii române sau Atlasul lingvistic român.

Am subliniat în cadrul conferinței importanța universităților clujene în ecosistemul local. Universitățile sunt cea mai importantă sursă de talent și resursă umană capabilă și constituie principalul avantaj competitiv pe care orașul nostru îl deține. Municipalitatea susține și va continua să susțină toate demersurile strategice ale universităților clujene.

La eveniment au mai luat cuvântul dl Eugen Pavel – directorul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, acad. Eugen Simion – președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, acad. Ionel Haiduc – Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române și dl Ioan Bolovan – prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

coral