Hotărât lucru, Petrică, un umil muncitor din Cluj-Napoca, este un adevărat Iov modern, ţinând cont câte a suferit, numai în ultimele trei zile, pentru că n-a vrut să treacă la pocăiţi! Din această cauză, cumnatul, prezbiter neoprotestant în Anglia, i-a scos – joi – un dinte dintr-un pumn şi i-a “destabilizat” alţi doi, apoi sâmbătă i-a dat o nouă bătaie, după ce sora lui – concubina victimei – i-a sustras buletinul şi certificatul medico-legal, eliberat după prima agresiune, pentru ca omul să nu facă plângere! Şi culmea, pentru că Petrică n-a avut grijă ca în anii de concubinaj – din care a rezultat o fată –  să-şi rezolve situaţia locativă, acum poliţia i-a dat interdicţie şi a ajuns în stradă!

Sac perpetuu de box

Luni dimineaţă, la prima oră îl  reîntâlnesc la I.M.L.Cluj, surprinzător, pe simpaticul Petrică, cel căruia cumnatul – pastor neoprotestant în Anglia – îi scosese joia trecută, după o ceartă, un dinte! Acum problema lui s-a agravat pentru că după două zile, sâmbătă 13 iunie, a ajuns din nou sac de box: pentru soţie, soacră şi cumnatul său -despre care menţionează, în treacăt, că nu-i aşa de sfânt: fiindcă are studii “academice” la Gherla, dinainte de pocăinţă !

Iar mărul discordiei pare a fi următorul: bea și el câte o bere, după muncă – și, mai ales, nu vrea să renunţe în ruptul capului la credinţa ortodoxă, aşa cum insistă cumnatul. Iar alternativa nu e deloc atractivă: plecarea din casa pe care, timp de douăzeci de ani, a pus-o la punct, cu banii şi sudoarea lui, asta după ce şi-a vândut şi casa părintească din cartierul Mănăştur! Începe bărbatul, cătrănit-foc:

“Ţineţi minte ce mi-a făcut joi: mi-a scos un dinte şi apoi mi-a zis că s-a săturat de problemele pe care i le fac și curând mă va duce cu forța în pădure, mă va lega de un copac, îmi va tăia organul, îl va mânca în fața mea – și apoi mă va omorî! Ei, bine, puţin a lipsit ca acest lucru să se întâmple după două zile, sâmbătă seară! În primul rând, după incidentele de joi, soţia s-a dat frumos pe lângă mine şi, profitând de neatenţia mea, mi-a furat certificatul din dulap – cu opt zile de îngrijiri medicale, pentru dinte – scos de la I.M.L. vineri dar şi buletinul, odată cu el – ca să nu-i pot reclama la poliţie! Iar sâmbătă seară scandalul a reînceput, nu numai între mine, cumnat şi soacră, că de data asta li s-a alăturat şi soţia.

M-au lovit bine la braţul stâng – recunosc, nici eu n-am stat să mă bată, m-am apărat – şi, chemată de ei, la faţa locului a venit poliţia”! Arată că, din păcate, poliţiştii au crezut partea adversă – asta după ce i-au dus pe toţi la secţia din cartier. Acolo, au emis ordin de protecţie pentru soţia lui, pe care el a refuzat să-l semneze! Apoi, supărat, s-a întors acasă ca să le ceară socoteală pentru gestul lor! Iar ei au plusat, sec: au anunţat din nou poliţia, fiind aduşi cu toţii, de data asta la “municipiu”.

“Eu am fost interogat ultimul, iar la final, spre dimineaţă, mi-am găsit o pungă în faţa sediului, cu două tricouri curate, pe care mi le lăsaseră ei după ce-au dat o fugă cu maşina până acasă… Iar poliţia mi-a dat, la rândul ei, două alternative: ori mă duc pe străzi, ori dorm în beciul lor. Am ales străzile şi până la urmă mi-am găsit o mătuşă, la care stau şi acum, provizoriu, până-mi rezolv problemele. Între timp şi fiica mea a plecat la bărbatul ei, la Alba, ca să nu mai asiste la situaţiile care se petrec la noi, fiind însărcinată în luna a patra şi având nevoie de linişte. Chiar eu i-am dat bani de drum”, adaugă el, luminându-se, pentru o fracţiune, când a adus vorba de fiica sa…

„Ce naiba fac, stau în stradă şi colecţionez certificate”?

Explică apoi omul, cuprins de un nou val de furie: „Cu greu poliţiştii i-au convins să-mi înapoieze cartea de identitate, însă cu certificatul nu au insistat, zicând că pot să-l scot din nou, fără probleme, ceea ce voi şi face!” Apoi trec alte minute bune, timp în care omul zăboveşte în secretariatul I.M.L. Cluj.  Acolo, după ce întocmeşte cerere, este sfătuit să coboare în sala de aşteptare pentru a îndeplini formalităţile legate de noul consult… Şi, curând, omul este poftit din nou în cabinetul de consultaţii.

Se întoarce, de data asta cu un nou certificat în care medicii i-au recomandat între 4 şi 5 zile de îngrijiri. Şi, chiar în secunda când iese din cabinet, primeşte şi copia primului certificat, cel sustras de soţie la îndemnul pastorului… Apoi Petrică oftează profund, concluzionând:

„Chiar nu mai ştiu ce să fac: să stau afară din casă şi să tot colecţionez certificate, iar ei să mă bată şi să troneze în locul care şi mie-miaparţine? Acuma mă duc la serviciu ca să trimit certificatele medico-legale prin internet, cum mi-a cerut poliţia, şi o să aştept un răspuns de la ei, ca să mă sfătuiască în ce mod să procedez cu interdicţia – fiindcă, a doua oară, după ce m-au dus la secţie, am semnat actul… Oricum, aş mai avea o soluţie: dacă situaţia mea nu se va rezolva, am să fac plângere la Parchet, doar-doar mi-oi găsi prin ei dreptatea”!

 

                                                                             Sorin Grecu coral