După lansarea campaniei în care clujenii pot obţine un bilet gratuit pe mijloacele de transport în comun contra a 20 de genuflexiuni, o altă campanie îi provoacă la mişcare, tot pentru un bilet gratuit, pentru o tură cu bicicleta.

"O nouă staţie de bus smart, o nouă provocare pentru Biletul de Sănătate! La Cluj, o tură cu bicicleta îţi aduce un bilet de bus gratuit şi o porţie de sănătate. O nouă staţie de autobuz smart a fost inaugurată vineri, 30 septembrie, în Cluj-Napoca, în staţia Central de pe strada Regele Ferdinand. Proiectul Biletul de Sănătate lansează o nouă provocare pentru călătorii pregătiţi să obţină un bilet de autobuz în schimbul mişcării: pedalare pe două trasee din oraş! Călătorii vor folosi o bicicletă montată în noua staţie smart şi vor parcurge virtual, la alegere, traseul care porneşte de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi se încheie pe strada Regele Ferdinand, sau pe cel care începe de pe strada Memorandumului şi se încheie pe strada Napoca, lângă Piaţa Unirii", se arată într-un comunicat trimis, vineri, de organizatori.

Potrivit sursei citate, în timpul pedalării călătorii vor avea afişate pe ecran distanţa parcursă, dar şi viteza de deplasare.

"Timpul obţinut pentru parcurgerea celor două trasee va genera un clasament care se va updata permanent. Acest clasament va fi afişat la finalul traseului, înainte de emiterea biletului. Staţia de autobuz smart va emite Biletul de Sănătate celor care au reuşit să parcurgă întregul traseu de 400 m în maxim patru minute. Biletul va fi valabil pentru o singură călătorie în reţeaua de transport public urban din municipiul Cluj-Napoca şi va putea fi folosit timp de 7 zile de la emiterea lui. Staţia de autobuz smart va funcţiona zilnic, între orele 08.00 -20.00", se mai arată în comunicat.

Cluj-Napoca are acum două staţii de autobuz smart funcţionale: staţia de bicicletă Central şi staţia Memorandumului Sud, relansată în 20 septembrie, unde călătorii pot obţine un Bilet de Sănătate în schimbul a 20 de genuflexiuni.

"Dacă până acum am provocat oamenii la genuflexiuni, anul acesta am simţit nevoia unui ˜level up', aşa că introdus şi mişcarea pe bicicletă. Am ales şi de această dată o mişcare de bază, accesibilă tuturor indiferent de vârstă şi condiţie fizică. În plus, oraşul se dezvoltă mult în direcţia sustenabilităţii, găsim infrastructură pentru soluţii eco de mobilitate urbană şi construim împreună o comunitate atentă la calitatea vieţii. Biletul de Sănătate este unul dintre cele mai dragi proiecte la care am lucrat vreodată, cu foarte mare priză la public. Iar faptul că determinăm atât de multă lume să facă mişcare într-un mod distractiv ne bucură enorm şi sperăm să reprezinte pentru mulţi imboldul de a introduce mişcarea în rutina lor zilnică", declară, conform comunicatului, directorul executiv Sports Festival, Mirel Alexa.

Prima staţie sportivă smart din Cluj-Napoca a fost lansată în 2020 lângă staţia de autobuz Memorandumului Sud din Cluj-Napoca. Cu ajutorul ei, călătorii au putut să obţină un bilet de autobuz într-un mod gratuit şi sănătos, făcând 20 de genuflexiuni. Ticketul a fost denumit, în mod simbolic, Biletul de Sănătate.

Sports Festival, iniţiatorul proiectului, a susţinut contravaloarea bilelor emise în primele 2 săptămâni de campanie ale proiectului-pilot. După cele 2 săptămâni, Biletul de Sănătate a primit o staţie de bus permanentă care a funcţionat până la finalul anului 2020.

"Biletul de Sănătate este un proiect dedicat comunităţii care îmbină tehnologia cu mişcarea şi prin care se creează o legătură directă între activitatea fizică şi beneficiul simbolic primit. Exerciţiile alese sunt uşor de realizat de oricine şi au un aport benefic major pentru persoana care introduce mişcarea în rutina zilnică. Proiectul Biletul de Sănătate este iniţiat de SPORTS FESTIVAL, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Dezvoltat de Life is Hard şi în parteneriat cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj", se menţionează în comunicat.

coral