Cluj-Napoca se află pe locul 16 în top 20 de orașe din lune unde traiul de viață este sănătos. De asemenea, Clujul nu este singurul oraș din România în acest top, Timișoara aflându-se pe locul 15.

Cluj, oraș sănătos. Cluj-Napoca, inclus în 20 orașe unde se trăiește sănătos

Conform publicației money.co.uk, Orașul din inima Ardealului a depășit localități pentru Copenhaga, Helsinki, Oslo sau Brisbane.  

Helsinki, capitala Finlandei, s-a situat în acest an pe locul 17 în topul celor mai ,,sănătoase” orașe din lume. Însă dacă privim calitatea aerului, acesta întrece toate orașele din lume. Mai mult decât atât, Helsinki își propune ca până în 2035 să nu mai producă emisii de CO2. Iar până în 2029 își propun să interzică mașinile pe benzină sau motorină.

Realizatorii clasamentului au ținut cont de diverse criterii precum rata de obezitate sau cea de poluare. Dar, de asemenea au luat în considerare și prețurile alimentelor și speranța de viață.

Pe primul loc în acest clasament se află orașul Valencia, din Spania, care nu a mai fost „detronat” de ani buni.

Acest oraşul are „o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este împânzit de zone verzi care îmbunătăţesc calitatea aerului. Oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, notează autorii studiului.

Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții. Orașul transilvănean întrece chiar și Londra și New York la acest capitol. Municipiul Cluj-Napoca are în prezent un index al calității vieții de 150.44, pe când New York are 138.05, iar Londra doar 128, conform unei platforme online care măsoară calitatea vieții.

coral