Organizațiile Comunitatea Muncitorilor Militanți și Căși Sociale acum! semnalează situația lucrătorilor muncitorilor în salubritate din județ încărcători, șoferi, măturători, sortatori de deșeuri.

Apelul, intitulat „scrisoare de solidaritate”, este adresat companiilor de salubritate Brantner Veres, Brantner Servicii Ecologice, Rosal Grup, dar și Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Muncitorii se plâng că nu au dreptul la concediu

„Există o nemulțumire latentă din partea lucrătorilor în salubritate cu privire la concedii, salarii, condiții de muncă, siguranță în muncă și contribuții sociale. Cunoaștem faptul că dreptul la grevă este suspendat pe perioada stării de urgență, însă Codul Muncii este încă în vigoare și trebuie respectat în totalitate.

Dreptul la concediu este un drept de bază al salariaților, iar conform articolului 40, sunteți obligați să acordați salariaților drepturile ce decurg din lege, inclusiv dreptul la concediu. Dreptul la concediu este garantat tuturor salariaților și „nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări”, au transmis organizațiile.

Membrii organizației încurajează firmele de salubritate să nu exercite presiune asupra muncitorilor astfel încât să își ia concediu într-o perioadă pe care compania o dorește

Condițiile de muncă sunt precare

Una dintre nemulțumirile angajaților firmelor de salubritate are legătură cu sănătatea în muncă, spunând că nu li se oferă echipamente de protecție.

„Un alt drept al angajaților este acela la securitate și sănătate în muncă, pe care sunteți obligați să îl respectați. În respectarea dreptului la securitate și sănătate în muncă angajatorul trebuie să țină cont de o serie de măsuri specifice. În condițiile actuale de pandemie, ochelarii, mănușile și alte echipamente de protecție sunt absolut necesare. Practic, insuficiența lor (o pereche de mănuși pe săptămână sau o mască la două zile) reprezintă încălcarea flagrantă a legii”, se mai arată în scrisoare.

Lucrează ore suplimentare, din cauza salariului foarte mic

Cele două organizații consideră că lucrătorii din cadrul companiilor de salubritate aleg să muncească ore suplimentare din cauza salariului de bază foarte mic și nu din alte motive.

„Angajații au dreptul la salarizare pentru munca depusă, și chiar și pentru orele suplimentare. Și în acord cu practica dvs de până acum în care plăteați orele suplimentare, vă încurajăm să le plătiți în continuare și să nu încercați să abordați alte strategii în această privință. Sperăm să fiți în consens cu noi cu privire la nevoia de a încadra toate muncile din domeniul salubrizării ca munci efectuate în condiții grele, periculoase și vătămătoare, fapt edificat mai mult ca niciodată de această pandemie. Angajații dvs sunt foarte expuși nu doar la factorii nocivi aferenți deșeurilor, ci și la pericolul infectării cu coronavirus. Codul Muncii menționează că orice salariat trebuie să beneficieze de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, ceea ce înseamnă utilaje funcționale și care să permită desfășurarea muncii. Angajatorului îi revine obligația de a plăti contribuțiile sociale ale angajaților, în totalitate pentru orele lucrate. Salariile mici ale angajaților dvs în multe cazuri sunt reduse de popriri impuse de firme, bănci sau autorități locale. În lipsa regretabilă a altor reglementări curente care i-ar putea susține pe lucrători în aceste vremuri grele prin suspendarea popririlor, respectarea legislației existente cu privire la limitele impuse pe popriri din salarii devine poate și mai crucială decât a fost până acum”, au transmis organizațiile Comunitatea Muncitorilor Militanți și Căși Sociale acum!.

Organizațiile clujene susțin că problemele despre care au auzit nu sunt cazuri izolate și spun că așteaptă un răspuns din partea companiilor din domeniu.

Sursa: monitorulcj.ro coral