Care sunt orașele în care vor să locuiască românii? Unde sunt cei mai fericiți oameni? Cum se schimbă ierarhia, când vine vorba despre cele mai „atractive” locuri din țară? Care este top 10 orașe în care Bucureștiul nu apare.

Orașele în care vor să locuiască românii

Folosind datele publicate în studiul realizat de Citadini.ro, s-a putut stabili un clasament cu orașele în care vor să locuiască românii. Studiul a fost finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Baromentrul Urban 2020, a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, și conține un top 10 orașe din România ce oferă cea mai înaltă calitate a vieții.

Concluziile studiului au fost trase după chestionarea a nu mai puțin de 13.380 de persoane, din tot atâtea gospodării, din 41 de localități urbane din țara noastră. Datele au colectate în sistem mixt, atât telefonic, cât și față în față, în perioada 1 iulie – 15 august 2020. Sondajul a fost creat urmând structura Eurobarometrului Flash, ce se aplică la intervale fixe anumitor orașe din țările ce alcătuiesc Uniunea Europeană.

Topul surpriză! În ce clasament al orașelor din România nu este inclus, în primele zece poziții, Bucureștiul

Dacă vorbim despre calitatea vieții, în top 10 orașele în care vor să locuiască românii apar, în mod surprinzător, și localități mici, ce au doar câteva zeci de mii de locuitori.

Top 10 orașe din România – în funcție de calitatea vieții

Cluj-Napoca – 97%

Oradea – 96%

Alba Iulia – 95%

Brașov – 94%

Drobeta Turnu Severin – 94%

Timișoara – 92%

Sighișoara – 92%

Slatina 90%

Iași – 90%

Reșița – 89%

Top 10 cele mai atractive orașe din România – din 100% răspunsuri

Cluj-Napoca – 21,8%

Brașov – 15,6%

Timișoara – 10,3%

București – 9,8%

Sibiu – 9,7%

Oradea – 7,6%

Constanța – 3,8%

Iași – 3,1%

Alba Iulia – 1,4%

Craiova – 1,2%

Când vine vorba despre gradul de satisfacție a locuitorilor cu privire la transportul în comun, analiza plasează orașele Culj Napoza, Oradea și Brașov pe primele poziții. Când vorbim despre calitatea și încrederea românilor în serviciile de sănătate, majoritatea celor chestionați s-au declarat dezamăgiți de acest aspect al vieții de zi cu zi. Totuși, fruntașe la acest capitol au fost declarate Iașiul, cu 70%, Drobete Turnu Severin, cu 67% și, cu același procent, Oradea.

Sondajul făcut pentru realizarea Barometrului Urban 2020, este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, având o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%. coral