Scenă de cascadorii râsului – dacă n-ar fi fost totuşi, tristă – duminica trecută, într-un bloc de pe B-dul Nicolae Titulescu din cartierul clujean Gheorgheni! Un tânăr, originar din Tighina, ins stilat şi economist de mare succes în Cluj-Napoca, a încasat o bătaie de la vecinul său, cocalar şi mare “patriot”, deţinătorul unui apartament având perete comun cu al său.

Evenimentul s-a petrecut, pare-se, după un “duel” în semnale sonore – piese ale unui război psihologic de anduranţă, ce se desfăşoară de ceva vreme între ei… Victima, cu faţa binişor şifonată după bătaia primită, povesteşte, la I.M.L. Cluj, toată tărăşenia:

“Ce mă deranjează e faptul că în fiecare dimineaţă, începând cu ora şapte, individul ăsta îşi bate ori soţia, ori mama – sau în orice caz strigă tare la ele – iar prin peretele destul subţire asist, neputincios, la “programul” lui dezgustător. Atunci eu, ca să nu-l mai aud, în replică, dau drumul tare la muzică, numai să nu-mi otrăvesc încontinuu sufletul. Ei bine, la fel am procedat şi acum. Mi-am permis acest lucru fiind şi duminică, dar, din păcate, reacţia lui nu a întârziat, astfel că pe la ora zece am auzit interfonul de la scara blocului.

El era, pentru că locuieşte la scara vecină. I-am deschis şi, la scurt timp, m-am trezit cu el la uşă, încercând să mi-o spargă, cu pumnii…. Îmi tot striga “Actele la control” şi îmi arăta o legitimaţie – zicea el – de poliţist, dar am aflat mai târziu de la poliţiştii adevăraţi că era de membru al Asociaţiei Pescarilor Sportivi. I-am deschis până la urmă, ca să nu mă trezesc fără uşă, neînchipuindu-mi ce va urma să păţim: eu fratele şi iubita mea, aflaţi la mine.”

Şi, fără măcar să-şi ceară voie, vecinul, turmentat, a năvălit în încăpere. Moment în care, în mod firesc, fiind vorba de violare de domiciliu, iubita economistului şi-a scos telefonul şi a început să-l filmeze. Acest fapt a avut darul să-l scoată din minţi pe cocalar, care – deloc jenat de faptul că avea de-a face cu o femeie – a sărit la ea s-o pună cu botul pe labe.

Iar gestul tânărului, acela de a interveni pentru a se interpune loviturilor, a dus la “extragerea” sa din apartament şi administrarea, făcută de către cocalar, a unei bătăi având următoarele ingrediente: pumni aplicaţi în cap, gât şi spate. În continuare, scena a fost întreruptă de intervenţia vecinilor, altminteri acolo, în scara blocului, putea avea loc o adevărată tragedie.

Explică tânărul, vizibil tulburat, în continuare: “Culmea tupeului, tot el a fost cel care a sunat la poliţie… Chiar şi poliţiştii s-au şocat când au văzut cum s-a dat el drept poliţist, cu o legitimaţie de pescar! Dar, pe de altă parte, individul ăsta e atât de “dus” încât, de când am m-am mutat aici, doar asta face: îmi spune să mă mut cât mai repede din blocul şi, mai ales, din ţara lui! Acum, sincer, nu mai pot să-l cruţ, aşa că o să merg mai departe, pentru că a sărit să-mi lovească prietena, crezând că-şi poate permite acest lucru, aşa cum face cu nevastă-sa!”

Încerc să aflu numele bătăuşului, ca să pot să dau de el, însă tânărul refuză cu fermitate. Îmi spune că, efectiv, îi e teamă ca individul să nu-l omoare, într-atât e acesta de iresponsabil. Apoi intră în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, la scurt timp, cu un certificat, în care medicii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri. Mă salută scurt şi părăseşte, cu paşi mari şi aer îngrijorat, sediul I.M.L.Cluj.

 

                                                                                         Sorin Grecu coral