Edilul Emil Boc a anunțat că în primăvară vor circula primele autobuze autonome pe străzile din Cluj Napoca.

„În primăvară vom avea un prim proiect pilot, cu privire la utilizarea autobuzelor autonome, pe nişte trasee bine precizate, cu condiţii de maximă siguranţă. Trebuie să fie foarte clar, inteligenţa artificială nu va putea fi eliminată din viaţa noastră.

Şi noi ne gândim că, efectuarea unor operaţiuni repetitive, introducerea aceloraşi date, în fiecare zi, la aceaşi oră, acelea pot fi preluate de mecanisme de inteligenţă artificială. “, a declarat Emil Boc, citat de Ziua de Cluj.

Proiectul-pilot de implementare a autobuzelor autonome în oraș a fost anunțat de oficialii primăriei anul trecut. Aceștia au precizat că autobuzele fără șofer ar uma să fie prezente pe străzile din centrul Clujului în maximum doi ani. Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport.

Acestea ar uma să fie testate timp de un an în cadrul proiectului-pilot, care apoi ar putea fi extins cu finanțare europeană și în alte zone ale orașului. Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro. Cluj-Napoca va fi astfel primul oraș din România care va avea autobuze autonome, după modelul care deja există în Paris, Lyon sau Viena.

coral