Şantierul modernizării străzii Regele Ferdinand, din centrul Clujului, se apropie de final. Vor continua lucrările la străzile adiacente incluse în proiect. 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţa, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de acum două săptămâni, că proiectul va fi finalizat în cursul lunii mai, cu mult înainte de termenul prevăzut în contractul de execuţie. Reporterii ZIUA de CLUJ au surprins noua faţă a străzii istorice. (Amintim că, la debutul şantierului, aici a fost descoperit o parte din zidul primei porţi mediavele a Clujului, dar şi rămăşiţe de construcţii romane). Lucrările vor continua însă pe străzile adiacente incluse în proiect, respectiv Tipografiei, Emil Zola, Sextil Pușcariu, etc. 

Ce prevede proiectul

Regele Ferdinand păstrează cele trei benzi actuale. Modificarea importantă este că pe o bandă, dinspre Bd. 21 Decembrie spre Piața Mihai Viteazul, vor putea circula numai mijloacele de transport în comun. În fața magazinului Central se va realiza o piațetă. Tot acolo se va păstra o stație cu refugiu pentru troleibuze și autobuze.

Taximetrele vor fi mutate de pe Ferdinand pe Tipografiei, de unde vor dispărea locurile de parcare la bordură. Pe ambele laturi ale străzii vor exista benzi pentru biciclete, iar la capetele străzii vor fi, în paralel, treceri pentru pietoni, dar și pentru biciclete. În plus, este prevăzută o a treia trecere pentru pietoni/ biciclete, în zona poștei. Arhitecții au imaginat un aliniament de arbori pe ambele părți ale străzii.

Emile Zola va fi în cea mai mare parte cu "shared space". Aceasta înseamnă că mașinile de aprovizionare și ale riveranilor pot intra, dar nu pot staționa. Aceeași situație a fost prevăzută și pe Sextil Pușcariu. De la intersecția cu S. Pușcariu, strada Emil Zola va deveni complet pietonală. Vor fi prevăzuți stâlpi retractabili, pentru acces în cazuri de forță majoră. Ambele străzi au fost gândite cu arbori.

Pe Tipografiei nu vor fi permise parcările. Mașinile vor putea circula, dar au fost prevăzuți stâlpișori pe marginea carosabilului pentru a nu putea staționa. Doar în dreptul magazinului Central va exista o zonă care va funcționa ca stand de taxi. În capătul dinspre str. Cuza Vodă – S. Brassai e propus un taluz înierbat.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai anunţat finalizarea unor importante şantiere din oraş, în luna mai 2020, înainte de termenele prevăzute în contractele de execuţie. Este vorba despre străzile Bună Ziua, Molnar Piuariu (prima stradă smart din România) şi Parcul Între Lacuri. De asemenea, a fost pornit şantierul modernizării străzii Traian Moşoiu şi reluarea lucrărilor la parking-urile din oraş. Nu în ultimul timp, în scurt timp va debuta modernizarea malului lacului 1 Gheorgheni: "Va fi una dintre cele mai frumoase zone de agrement din România, cu promenadă pietonală, piste de biciclete şi alergare", a declarat edilul Boc.