Revoltă pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile somptuoase şi maşini scumpe la scară, din cauza mutării aici a câtorva muncitori veniţi legal din Sri Lanka. „Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, spune reprezentantul firmei care i-a recrutat.

„Strada Lăpuşului din Gruia e o stradă mică şi liniştită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniţă, sunt cazaţi 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se ştie ce caută aici şi cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-şi asumă în faţa reporterului actualdecluj.ro nemulţumirile clare şi, de cele mai multe ori, nici semnarea petiţiei – relatează Actual de Cluj. Strada are „vile scumpe şi Porsche parcat în faţa casei”, arată sursa citată.     „Ei sunt un pic şocaţi. E o stradă bună, pe stradă sunt maşini scumpe. Oamenii au pretenţii de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant şi sunt condiţii destul de OK. 

Problema principală e că sunt de culoare închisă şi vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obişnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniştiţi, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectaţi-i pe vecini şi o să vă respecte şi ei”, spune pentru sursa citată un angajat al localului unde aceştia lucrează. Din prima zi vecinii au chemat Poliţia   Din prima zi vecinii au chemat Poliţia. „Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, spune el.   

Sri lankezii au fost aduşi de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro: „sunt veniţi 100% legal, cu toate formele, cu permis de şedere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii îşi văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamaţii în fiecare zi”.

Clujean de pe strada unde s-au mutat 22 de sri-lankezi: „Nimeni nu are nimic cu ei!“ De ce se tem totuşi oamenii     Unul dintre locatarii străzii din Cluj acuzaţi că sunt intoleranţi cu muncitorii din Sri Lanka spune că demersurile făcute nu au legătură cu culoarea pielii acestora. „Treizeci de oameni într-o clădire fără documente legale pentru întreaga construcţie înseamnă curând un nou caz Colectiv“, spune acesta. De asemenea, clujeanul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de coronavirus.   Vasile, unul dintre locatarii de pe strada Lăpuşului, a precizat pentru „Adevărul” că motivele pentru care s-au făcut mai multe sesizări la autorităţile publice nu ţin de culoarea pielii noilor vecini: „În acea clădire a funcţionat ILEGAL – fără nici o Autorizaţie legală ( în baza Normelor de funcţionare existente în România ), timp de aproape o decadă o Grădiniţă: Kindergarten. Deoarece proprietarul clădirii nu putut să furnizeze actele legale pentru a se obţine o autorizare, mai pe şleau peste 50% din clădire este construită ilegal! O simplă verificare a datelor la Cartea Funciara şi Primăria Cluj-Napoca lămurea pe deplin care este în fapt problema: instituţiile abilitate ale României nu-şi fac treaba nici în acest moment!”. 

Din acest motiv grădiniţa a fost mutată într-un alt cartier, spune clujeanul, iar clădirea a ajuns „fără acte de construcţie” în posesia celui care le oferă cazare celor 22 de muncitori.  Locatarul de pe Lăpuşului mai susţine că în „În PUG – ul actualizat pe aceasta strada nu pot funcţiona Hostesuri sau Hoteluri!” şi susţine că cei care locuiesc în clădirea respectivă îşi riscă viaţă:  „Treizeci de oameni într-o clădire fără documente legale pentru întreaga construcţie înseamnă curând un nou caz „Colectiv”!” 
 

coral